Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kigyulladt a parancsnokság…

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2015. december 1. 16:46

November 26-án, csütörtökön délelőtt tűz ütött ki Budapesten, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) Dózsa György úti objektumában. Szerencsére nem történt tragédia, mivel az eset csak egy tűzvédelmi szituációs gyakorlat része volt.

1596004869

Szabó Péter századostól, az alakulat biztonsági tisztjétől megtudtuk: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség 13. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága még tavaly novemberben kezdeményezte a gyakorlatot, amit – a tervek szerint – a jövőben minden évben végrehajtanak. A gyakorlat célja az, hogy meggyőződjenek róla, az évente kötelezően megtartott tűzvédelmi oktatáson elhangzottakat mennyire sajátították el a parancsnokságon dolgozó katonák és civilek.

1596004869

Szabó százados elmondta: az épületben minden emeleten szintfelelősöket jelöltek ki, feladatuk az, hogy tűz esetén – utolsóként elhagyva a szintjüket – ellenőrizzék le, hogy minden munkatársuk valóban távozott-e az irodákból.

1596004870

Hegyesi Árpád tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok elmondta: rendkívül fontos, hogy a katasztrófavédelem szakemberei ismerjék a kerületben működő kiemelt kategóriájú objektumokat. A jelenlegi egy szituációs gyakorlat volt, amelyet egy helyismereti foglalkozás előzött meg.

1596004870

Az ilyen, úgynevezett „1-es kiemelt" – azaz a legenyhébb – riasztási fokozatnak megfelelő esetek két gépjárműfecskendő személyzetével hajthatók végre.

„Habár a szimuláción mind a katonák, mind pedig a tűzoltók sikeresen teljesítettek, reméljük, hogy a tűzoltóknak legközelebb is csak egy gyakorlaton kell beavatkozniuk a parancsnokságon" – tette hozzá az őrnagy.

1596004871

Fotó: a szerző felvételei