Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzés a köbön

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. április 3. 11:10

Nem sok idejük lesz a Bakony természeti szépségeit csodálni az MH Bakony Harckiképző Központ katonáinak az idén sem, mert a sűrű tavalyi évhez képest 2017-ben tovább emelkedik a központ kezelésében lévő lő- és gyakorlótereken a különféle kiképzési napok száma. Honlapunknak adott interjújában Vokla János ezredes, az alakulat parancsnoka úgy fogalmazott: a katonai szervezet számára egyértelműen pozitív az egyre fokozódó nemzetközi jelenlét.

A harckiképző központ szemével nézve milyennek látta a tavalyi évet?

Kijelenthetem, hogy a tavalyi év feladatokban, kiképzéstámogatási tevékenységeket tekintve eseményekben bővelkedett. Bázisaink tekintetében kiemelkedő adat, hogy Hajmáskéren és Táborfalván 2016-ban 176 gyakorlati és kiképzési, valamint 40 lövészeti napot teljesítettek. E feladatok közül kiemelkedőek voltak például a Brave Warrior, a Warpaint Ride, a Black Swan nagy láthatóságú nemzetközi gyakorlatok, amelyeken többek között az MH 5. Bocskai István, az MH 25 Klapka György Lövészdandár, valamint az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred gyakorolt együtt amerikai és más szövetséges csapatokkal.
Katonai szervezetünk életében fontos eseményként kell megemlítenem, hogy december elsejével egy újonnan megalakult parancsnokság szolgálati alárendeltségébe kerültünk. A katonai felső vezetés tavaly úgy döntött, hogy a kiképzéssel, kiképzéstámogatással, oktatással, továbbképzésekkel foglalkozó katonai szervezeteket egységes irányítás alá vonja, így is segítve az amúgy hasonló feladatokat végzők integrálását egy egységes rendszerbe.

Ennek megfelelően alaprendeltetésű feladatainkat, amelyek változatlanok maradtak, a 2016. július 1-jén megalakult MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
közvetlen irányítása alatt hajtjuk végre.

1596029807

Milyen nagyobb hazai és nemzetközi gyakorlatokat rendeznek idén az MH BHK kezelésében lévő lő- és gyakorlótereken?

Nos, egyértelműen kijelenthetem, hogy „nem fogunk unatkozni", hiszen éves terveinket elkészítve emelkedik a bázisainkra tervezett különböző szintű és típusú felkészítési-kiképzési rendezvények száma. Másik kiemelkedő tényező az MH Bakony Harckiképző Központ életében, hogy számos NATO-alakulat érkezik a bázisainkra és hajtja végre feladatait. Számunkra ez nagyon jó és fontos esemény, hiszen miközben együtt dolgozunk velük, hasznos tapasztalatokat tudunk gyűjteni.
Feladatainkat nagyon markánsan tükrözi, hogy idén 223 különböző szintű és típusú kiképzési feladatot kell biztosítanunk a bázisainkon. Természetesen mind más és más kiszolgálási rendszert és humán erőforrást igényel. Ezek közül néhányat röviden jellemeznék, melyek kiemelt feladatként jelentkeznek számunkra.
Áprilisban kezdődik a „Buffalo Ride-17" gyakorlat, amit az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt erői, illetve az amerikai 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljának „Apache" százada hajtanak végre tervezetten augusztus közepéig a hajmáskéri, bakonykúti kiképző bázisokon. A gyakorlat során a katonai szervezet folyamatosan biztosítja a különböző kiképzési létesítményeket, és összekötő tisztjeink segítik munkájukat. A gyakorlat célja a közös együttműködési feladatok begyakorlása taktikai szinten.

Az év legnagyobb nemzetközi gyakorlatsorozata a „Saber Guardian 2017" lesz. Hét ország tizenhét nemzeti gyakorlatát kapcsolják össze, mintegy 40 ezer fő részvételével, amelynek súlypontja a fekete-tengeri, vagyis a déli régió. A gyakorlatsorozat éleslövészetekkel egybekötött, terepen végrehajtott harcászati gyakorlatokból, valamint számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlatból tevődik össze.
Szintén fontos felkészítési rendezvény lesz Hajmáskéren a visegrádi országok nagy láthatóságú „Brave Warrior 2017" gyakorlata, melyen egyéb NATO-tagországok is részt vesznek. A központi gyakorlótereken végrehajtandó „Black Swan 2017" pedig a Saber Guardian 2017 különleges műveleti mozzanata lesz.

1596029807

Az idei évre milyen fejlesztések valósultak a fenti lő- és gyakorló tereken, milyen újdonságok segítik a gyakorlatok még színvonalasabb végrehajtását?

Örömmel számolhatok be arról a tényről, hogy az elkövetkező években számos, mondhatni komplex fejlesztés valósul meg a Központi Gyakorló- és Lőtér területén, ami jelentősen emelni fogja a katonai szervezet képességét.
Forrásokat tekintve a betervezett projektek nemzeti, NATO-, valamint amerikai egyesült államokbeli forrásokból valósulnak meg 2017-2019 között. Azonban az idei évet elsődlegesen a forrástervezési folyamatok, illetve a kivitelezés tervezése határozza meg, míg a képességeket a következő években valósítjuk meg. A projektek közül néhányat szeretnék megemlíteni, úgymint a különböző szálláshelyek kialakítása, hiszen ez jelenleg nem elfogadható szintű az állomásoztatást tekintve. A terveknek megfelelően nagyobb százalékban sátorhelyek és sátrak beszerzésével valósul meg, viszont kisebb részben konténerekben vagy könnyűszerkezetes épületekben kapnak elhelyezést az ide érkező erők. Ezek kiegészülnek étkezde- és hivatali helyiségek, irodák, valamint egészségügyi ellátópont megvalósításával a hajmáskéri bázison. Nagyon fontos infrastrukturális fejlesztés lesz a jelenlegi hajmáskéri rakodórámpák összekapcsolása a „nullaponti" lőtérrel, mintegy 2,5 kilométer hosszú vasúti leágazás megépítésével. A kiképzési létesítményeket tekintve, tervezve lesz harckocsi-kifutóhelyek kiépítése. Ezek alkalmasak lesznek az M1 ABRAMS harckocsik lövészetére is. A tervek továbbá kézigránát-dobópályát, Újmajorban új lőteret, helikopter-állóhelyeket, a városharc-gyakorlási lehetőség fejlesztését, egy kétezer méteres géppuskalőteret, valamint műszaki gyakorlópályát is magukba foglalnak. A kőrös-hegyi lőtér területén már megvalósult egy úgynevezett konténerváros, azaz abból a negyvenöt konténerből álló célobjektum, amelyek segítségével az előretolt repülésirányítók (JTAC) gyakorolhatják a rávezetést a forgó- és merev szárnyú repülőeszközök lövészeteihez, illetve a közvetlen légi támogatáshoz.


1596029807

Hol tart az újdörögdi lő- és gyakorlótér fejlesztése, milyen kiképzési rendezvényekre van, illetve lesz itt lehetőség?

Az általam említett fejlesztési folyamat, ha nem is olyan mértékben, mint a hajmáskéri bázist, de bizonyos mértékben érinti ezen bázisunkat is. Hét, szállásra kialakított épület felújítását tervezik, összesen 4450 négyzetméteres alapterületen. Mindezek mellett, elöljárói döntés értelmében felújítják a több éve igényelt konyhaépületet is. A kiképzési lehetőségeket figyelembe véve kialakították a tervezett lőterünket, melyet a tavalyi évben többször teszteltünk. Jelenleg a kézifegyverekkel végrehajtható lövészeteket tudjuk maximálisan kiszolgálni. Az idei évben a harcjárműves képesség befejezése a cél, ami után a tesztelés időszaka következik. Nagyon fontos az összegyűjtött tapasztalatok feldolgozása, ugyanis a jelenlegi lőtér merőben más, mint a régi, és így kellene a régi képességet elérnünk.
Ami a kiképzési rendezvényeket illeti, elsődlegesen a kisalegységekkel végrehajtott gyakorlásokat tudja a bázis biztosítani, alapvetően a terület fizikai határai miatt. A katonai szervezet egyetlen képessége itt található, amely 17 épületkomplexumból áll, és az épületek alatt mintegy 1200 méter hosszú csatornarendszerrel van összeköttetésben. A mindenki által jól ismert „Romváros" alkalmas a beépített területen folytatott műveletek begyakorlására, illetve különböző különleges erők gyakoroltatására.

1596029807


Az MH BHK számára jelent-e kihívást az utóbbi években egyre fokozódó nemzetközi jelenlét? Milyen tapasztalatokat hoz az alakulatnak?

Úgy gondolom, hogy a katonai szervezet számára egyértelműen pozitív az egyre fokozódó nemzetközi jelenlét, hiszen ez az egyik legjobb lehetőség arra, hogy személyes tapasztalatokat szerezzünk a különböző kiképzési eljárások terén és azokat tudjuk hasznosítani a hazai feladataink során. Másik egyértelmű előny, hogy az idegen nyelv gyakorlásának lehetősége adott, és folyamatosan lehet ezen készséget növelni. Természetesen egy nemzetközi felkészítési rendezvény biztosítása számos speciális tevékenységet követel meg a katonai szervezettől, hiszen meg kell ismerni a külföldi erők alkalmazott fegyverrendszereit, és azokat a mi lőterünkre kell adaptálni lőtérbiztonság szempontjából. Folyamatos koordinálást igényel, mely nagyon sok tapasztalatot hoz számunkra. Jómagam és a döntnök tisztjeim jelentős feladat előtt állunk, hiszen az általam említett lőtérbiztonsági előírásokat meg kell fogalmazzuk az ide érkező nemzetközi erők számára, ami magába foglalja a különböző NATO-eljárások és -szabályzók teljes feldolgozását és alkalmazását a hazai körülményekre. Szerencsére nagyon jó együttműködést alakítottunk ki az ideérkező amerikaiakkal, akik ezekben a kérdésekben sokat segítenek szakembereinknek. A tapasztalatokat elemezve egyértelműen kijelenthető a szakmai fejlődés és az új iránti érdeklődés, mely hosszabb távon számunkra csak előrehaladást jelent.

1596029807

Fotó: archív