Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzés: az egyéntől a csapatig

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy | Fotó: Kovács Dávid százados, Gajdos Milán hadnagy |  2020. július 27. 7:27

Közel három hete képzik a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosokat az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) katonái az MH Hadikikötőben.

1596082978

Július 1-jén vonultak be a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok, többen közülük az MH 1. HTHE kötelékében kapnak katonai kiképzést. Danyikó László őrnagy, az alakulat törzsfőnökhelyettese elmondta, az a cél, hogy a speciális kiképzés végére képesek legyenek a résztvevők egyénileg, illetve később alegység kötelékben is katonai feladatok végrehajtására. Hozzátette, fontos lehetőséget biztosítani a résztvevőknek arra, hogy a kiképzés végén szerződéses állományba kerüljenek. „Az alapkiképzésen résztvevő önkéntesek kedvesek és nagyon elhivatottak, könnyű velük dolgozni a kiképzőiknek – fogalmazott Danyikó őrnagy.

A kiképzés minden reggel sport foglalkozással kezdődik az MH Hadikikötőben, melynek során személyre szabottan igyekeznek javítani az állomány fizikai állapotán a velük foglalkozó katonák. Ezután a kiképzési terv szerinti napi feladatokat hajtják végre.

1596082978

Kovács Dávid százados, a kiképzendők szakaszparancsnoka úgy látja, a résztvevők fizikai és elméleti alapjai eltérőek, pont ezért kihívás a kiképzőknek, hogy a hat hónap elteltével mindegyik speciális önkéntes ugyanazzal a szintű tudással, illetve készségekkel rendelkezzen. A százados úgy látja, változatosan telnek az állomány napjai és a kiképzők segítenek abban, hogy elméleti és gyakorlati területen is el tudják sajátítani a résztvevők az alapvető katonai ismereteket. „Nagyon motiváltak, szívesen csinálják végig a különböző feladatokat, sokukban felmerült az is, hogy kiképzésüket követően hivatásukként választják a katonai pályát" – mondta a szakaszparancsnok.

Elméleti szintű jogi, hadijogi és logisztikai ismeretek elsajátítása mellett részt vesznek alaki, harcászati és fegyverzet kezelését célzó foglalkozásokon is a speciális önkéntesek. Fontos bepillantást nyújtani a katonaélet kihívásai mellett annak szépségeibe egyaránt. Egyénileg a kiképzés kezdete óta folyamatosan fejlődik az állomány, de kérdés, hogy működik-e már közöttük a közösségi összetartás is. Kovács százados elmondta, kohézióról még korai beszélni, hiszen a szerződéses katonák kiképzése során is 2-3 hét után kezd kialakulni ez. A szakaszparancsnok ugyanakkor úgy látja, hogy a kiképzendők alapvetően nyitottak és barátságosak, ezért jók az esélyek arra, hogy igazi csapat kovácsolódik majd belőlük a kiképzés végére.

GALÉRIA