Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzett, felkészült, büszke katonákat vett át az új parancsnok

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. augusztus 23. 19:07

Augusztus 16-ával váltás történt a Magyar Honvédség legnagyobb szárazföldi alakulata, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár élén: dr. Böröndi Gábor dandártábornok parancsnoki feladatait Takács Attila ezredes vette át. Az új parancsnok folytonosságot ígér az eddigi kiváló színvonalú munka tekintetében.

Új parancsnok, új elvárások – minden szervezet életében komoly váltást jelent, ha a csúcsvezető távozik, nincs ez másképp a honvédségi alakulatok esetében sem. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy dr. Böröndi Gábor dandártábornok meghatározó éveket töltött el az MH 5. Bocskai István Lövészdandár élén.

1595958905

„A dandárhoz 2007 januárjával, egy haderő-átszervezési időszak kellős közepén kerültem parancsnokhelyettesként. A hódmezővásárhelyi helyőrségben szolgáló 3-as és 62-es lövészzászlóaljak ekkor veszítették el önállóságukat, és betagozódtak a dandárba, 2007 áprilisában pedig az Egerben szolgáló felderítők költöztek át hozzánk" − idézi fel a honvedelem.hu kérdésére a tábornok a mozgalmas kezdeti időszakot. „Csak a személyi állomány és az eszközpark mintegy harmada jött át, így erre a törzsmagra kellett építkeznünk. Ez sikeresnek bizonyult, hiszen a feltöltöttség elérése, valamint a nemzetközi, francia és német kapcsolatok erősítése mellett még új képességgel is gyarapodtunk az emberi hírszerzés (HUMINT) révén, illetve például pilóta nélküli felderítőeszközök is kerültek a felderítő-zászlóaljhoz. Ez az elmúlt évek eredménye."

A tábornok 2009-ben vette át a dandár vezetését. A több helyőrségben diszlokáló Bocskai speciális helyzetben van a többi katonai alakulathoz képest, ám Böröndi Gábor elmondása szerint mindezt csak meg kellett szokni, gyakorlati problémát nem okozott. „Egyrészt nagyon jó kollégák vettek körül, másrészt hetente két-három napot mindig Hódmezővásárhelyen töltöttem. Ez a helyzet persze tényleg különleges, hiszen míg például a tataiak Komárom-Esztergom megyéért felelnek, addig nekünk gyakorlatilag itt van a Tiszántúl egésze, ahol teljes egészében mi látjuk el a vízszállítási, katasztrófavédelmi és egyéb feladatokat, de bizonyos szinten ebből fakad a dandár magas elismertsége is."

Böröndi Gábor nagy eredményként említi a dandár megtartóerejét, illetve azt, hogy az alakulatnál sosincs hiány jelentkezőkből. Ez jelentős mértékben az említett elismertségből fakad: Kelet-Magyarországon a Bocskai egyszerűen „benne van" a köztudatban. Ebben a KatonaSuli-program is nagy szerepet játszik. „Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a katonák kiképzettek, felkészültek, és az 5-ös lövészdandár katonájának lenni ma Magyarországon büszkeség."

A tábornok az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsokhelyetteseként, a szárazföldi haderőnem főnökeként szolgál tovább. Mint mondja, a Debrecenben vallott értékek – alakiasság, fegyelmezettség, fizikai rátermettség és a kiképzés elsődlegessége – e beosztásban is alapvetőek maradnak nála. „Nem akarok újat kitalálni, ezt a szellemiséget viszem tovább itt is, kiterjesztve a szárazföldi haderő egészére" − fogalmaz Böröndi Gábor, aki a közeljövő kihívásai közül az októberi, szerb−amerikai−magyar Active Guardian gyakorlatot említi meg kiemelt prioritásként, illetve a folytonosságot és a szintemelést a missziós jelenlét területén.

1595958906

Takács Attila ezredest múltja Debrecenhez köti, ám az utóbbi években Belgiumban, a NATO Stratégiai Műveleti Parancsnokságán (ACO) szolgált nemzetközi katonai képviselő-helyettesként. Dandárparancsnokként korábban még nem szolgált, vagyis mindenképpen „mély víz" számára az alakulat vezetésének átvétele, ám határozott célokkal és elvek mentén látja majd el feladatait. „Személyes célom, hogy meg tudjuk tartani azon eredményeket, amelyeket elért a dandár. Ezek nemcsak hagyományos katonai feladatok és képességek, hiszen a dandár kilépett az országhatárokon kívüli hadszínterekre, nemzetközi együttműködési területekre, és társadalmi kapcsolatai is sokat erősödtek az utóbbi években" − vázolja az ezredes, aki kulcsfontosságú szempontként jelöli meg az anyagi források hatékony, értelmes felhasználását is. „Szerencsésnek érzem magam, hiszen fiatal tisztként kerültem ide, hosszú időt töltöttem a dandárnál, így most voltaképpen hazatértem. Minden parancsnoknak saját vezetési metodikája van, de az ismeretek és a személyiség stabil alapot biztosítanak egy katonai szervezet megbízható működéséhez" − mondja Takács Attila.

Az új parancsnok első komoly megmérettetése a Gábor Dénes Szakközépiskola beillesztése lesz a honvédelem szervezeti rendszerébe.