Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai-magyar képzési megállapodás

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. november 13. 12:49

Zhang Dengwan főezredes, kijelölt kínai katonai és légügyi attasé november 13-án, pénteken dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettesnél tett hivatalos akkreditációs látogatást.

1596003941

A látogatás célja a kínai és magyar fél aktuális katonai képzési együttműködését szabályozó, elsősorban a kínai fél felsővezetői, valamint a két fél nyelvképzési igényeit a 2016/17-es tanévig tartalmazó kiegészítő képzési megállapodás aláírása volt. A dokumentumot magyar részről – a Honvéd Vezérkar főnök felhatalmazása alapján – Zsiga Tamás ezredes, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke írta alá.

Korábban 2008 júliusában tett hazánkban látogatást a kínai Vezérkari Főnökség Katonai Képzési- és Fegyvernemi Csoportfőnökség felsővezetői delegációja. Akkor a felek a kínai-magyar katonai oktatási együttműködés lehetőségeit vitatták meg, valamint kölcsönösen felmérték a képzési igényeket. Ezt követően 2009 tavaszán Kínában, Magyarország Honvédelmi Minisztériuma és a Kínai Népköztársaság Nemzetvédelmi Minisztériuma közötti Védelmi Megállapodás vonatkozó cikkein alapulva kötötték meg az első Kiegészítő Képzési Megállapodást. Az együttműködés tartalmának pontosítása azóta is folyamatos a felek által felajánlott képzések, valamint a képzési igények alapján, amelynek kapcsán évente kölcsönös képzésekre kerül sor a partnerországnál.

1596003941

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária