Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiválasztó – idén először

Szöveg: V. I. hadnagy | Fotó: P. J. főtörzsőrmester |  2020. május 18. 5:10

Az idei év első kiválasztó-felmérő foglalkozása április végén kezdődött Szolnokon, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál. A fizikai és mentális erőpróbára az alakulat katonái mellett több katonai szervezettől jelentkeztek.

1596079330

A Pitbullnak is „becézett" kiválasztás célja, hogy a jelentkezők közül megtalálják azokat a leendő különleges műveleti katonákat, akik felkészültek arra a hosszú útra, amely végén várja őket a „Különleges Erők" felvarró és a büszke tudat, hogy a dandár jól kiképzett, a világ több pontján is bevethető katonáivá váljanak.

A Pitbull tíz napja alatt a jelöltek három fázison mennek keresztül, az első a fizikai felmérés, a második a tereptan, amelyet végül a csoportmunka követ.

„Az erő- és állóképességen kívül a jelöltek pszichikai és stressztűrő képességét is felmérjük. Név és rendfokozat helyett csak egy számot viselnek, így biztosítva az egyenlő feltételeket. A kiválasztó foglalkozás ideje alatt folyamatos alvásmegvonásnak, fizikai és pszichikai stressznek tesszük ki az állományt" – mondta el az egyik kiképző.

A foglalkozások alatt folyamatos a pszichológusi részvétel, így valós képet kapnak a végrehajtókról. A katonákkal intelligencia és stressz-tolerancia teszteket is végeztetnek, ahol különböző (kommunikációs, kreativitás, csoportmunka) kompetenciáikat, valamint a jelöltek motivációit figyelik meg.

1596079331

A Pitbull kiképzői olyan különleges műveleti katonák, akik több mint 10-15 éves gyakorlati és elméleti tapasztalattal rendelkeznek, többségük 5-6 missziót és számos, a szakmájukhoz kapcsolódó hazai és külföldi tanfolyamot is teljesítettek. A katonai szervezetnél eltöltött szolgálati idejük alatt megszerzett ismereteik alapján a leendő különleges műveleti katonák kiválasztását és kiképzését magas szinten elsajátították és bizonyították. Csak azt követelik meg a jelöltektől, amit ők maguk is teljesítettek, illetve teljesíteni képesek.

Bár a kiválasztáson résztvevők hivatásos és szerződéses állományúak és a fizikai terhelés a mindennapjaik része, az itt elvárt teljesítmény még az igazán edzett katonákat is próbára teszi. A Pitbull során a mentális és fizikai felkészültségükön túl az általános katonai ismereteket is mérik. Mivel a hangsúly a kiválasztáson van, a viszonylag alapszintű katonai tapasztalattal rendelkező, ám felkészült, céltudatos és motivált katonák is sikerrel teljesíthetik azt. Ebből adódik, hogy a „különlegesek" közé csak az kerülhet, aki igazán elszánt és valóban felkészült. Általánosságban elmondható, hogy a tíz napot csak a jelentkezők 20-30 százaléka tudja sikeresen elvégezni, a mostani kiválasztó utolsó fázisát csupán hárman tudták teljesíteni.

A kiválasztó sikeres befejezése az első lépés, hogy a katonák részt vehessenek a közel egy éves különleges műveleti alaptanfolyamon.

A következő Pitbullt júliusban tartják. További információk és a jelnetkezési lap elérhető a csatolt dokumentumban.

GALÉRIA