Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A toborzás is alkalmazkodik a járványügyi korlátozásokhoz

Szöveg: Szöllősi Gergely hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. május 18. 8:02

Jelentős növekedés tapasztalható a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők létszámában, de a civilek körében – látva a tartalékosok aktivitását az idősotthonok fertőtlenítésénél – a tartalékos szolgálati forma is egyre népszerűbb. Az állományba kerülés folyamatát a korlátozások megnehezítették, így a toborzóknak alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez.

1596079337

A veszélyhelyzet kihirdetése óta érvénybe lépő korlátozások az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzási folyamatát is érintették. Erre a szolgálati formára jelentkezők számára háziorvosi vizsgálat és pszichológiai teszt beszerzése szükséges, a jelenlegi helyzet azonban kihívások elé állította a toborzókat.

A toborzást végző szakemberek – az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai – számára elengedhetetlen volt, hogy alkalmazkodjanak a fennálló helyzethez és áthidaló megoldásokat dolgozzanak ki a rendszerbe kerülés folytonosságának biztosítása érdekében.

1596079337

Ahol az iroda berendezkedése alkalmasnak bizonyult rá, hamar lehetővé tették, hogy az objektum területén belül, de jól elkülönítve, az egészségügyi előírásokat betartva a jelentkezőkkel egyesével foglalkozzanak és a háziorvosi, valamint pszichológiai vizsgálat is helyben történjen. A leendő tartalékosokat külön helyiségekben vizsgálta egy kiérkező háziorvos, majd pszichológus foglalkozott velük, így a tesztek kitöltése, a készülékes vizsgálatok és a személyes elbeszélgetések izolálva, de egy helyen történtek.

Több megyeszékhelyen, ahol a toborzó irodák kialakítása mindezt nem tette lehetővé, még körültekintőbb módszert dolgoztak ki a toborzók. Kaposváron, Szolnokon, Zalaegerszegen és Pécsett már sikerült a kollegáknak olyan szakmai partnereket találniuk, akik vállalták az együttműködést új pszichológiai vizsgálati megoldások tesztelésében. Ennek keretén belül a jelentkezők előre egyeztetett időpontban érkeznek a toborzó irodába, ahol a katonák – maszkban és gumikesztyűben – a szükséges eszközökkel ellátott külön helyiségbe kísérik őket, a pszichológiai vizsgálat pedig online módon történik az otthonából dolgozó pszichológus és a teremben egyedül tartózkodó jelentkező között. A szakember valós időben küldi meg a kitöltendő teszteket, instruálja a vizsgálati eszközök használatát és webkamera használatával lefolytatják a személyes elbeszélgetést is. Egy katona a helyiségen kívül folyamatos a szakember és a jelentkező rendelkezésére áll, amennyiben segítségre lenne szükségük. A pszichológus ezzel a módszerrel teljes körű vizsgálatot tud lefolytatni, majd annak eredményét eljuttatja a toborzókhoz. A tapasztalatok alapján a teljes folyamat egy órát vesz átlagosan igénybe, így a jelentkezőket eszerint tudják előre egyeztetett időpontokra behívni.

1596079336

„Bár jelen megoldásokat a kényszer szülte, hatékonysága alapján néhány módszer alkalmazása hosszú távon is a toborzási folyamat részévé válhat" – mondta Durgó Tamás őrnagy, a parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztályának megbízott vezetője.

Rövid távú cél, hogy az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra jelentkezők felvételi eljárása – amennyiben szükséges – az országban mindenhol online valósulhasson meg, az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása már folyamatban van a kezdeti tapasztalatok feldolgozása alapján.

1596079338