Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló a magyar és a német fegyveres erők szakmai együttműködése

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. július 24. 10:05

Szabó István honvédelmi államtitkár udvariassági látogatáson fogadta Thomas Silberhornt, a Német Szövetségi Védelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, aki az első magyar Leopard harckocsik ünnepélyes átadása alkalmából látogatott Magyarországra.

1596082925

A megbeszélés során a felek kölcsönösen kiválónak értékelték a két ország fegyveres erői közötti szakmai együttműködést. Hangsúlyozták, hogy a német gyártmányú hadfelszerelések beszerzése által lendületet kapó együttműködés volumene a régióban egyedülálló, a Bundeswehr hasonlóan mély kapcsolatokat Magyarországon kívül csak kizárólag néhány hagyományos nyugat-európai szövetségesével ápol.

A beszerzésekkel összefüggésben a két államtitkár megerősítette, hogy a közös európai képességfejlesztés jelentős mértékben hozzájárul a kontinens biztonságának növeléséhez. A kétoldalú kapcsolatok fontosabb részleteinek áttekintése mellett a tárgyalópartnerek röviden kitértek az NATO afganisztáni missziójával és a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság felállításával kapcsolatos aktuális kérdésekre. Az afganisztáni szerepvállalással összefüggésben a honvédelmi államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az „együtt be, együtt ki" elv mellett. Végezetül megköszönte, hogy Németország támogatta a koszovói misszió parancsoki beosztásának betöltésére beadott sikeres magyar pályázatot.