Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló a magyar és a német hadisírgondozók szakmai kapcsolata

Szöveg: Takács Vivien |  2017. május 22. 6:40

A Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség delegációja tett látogatást Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) május 17-én, szerdán.

A német és magyar delegáció a hadisírgondozás együttműködéséről tárgyalt. Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka kérdésünkre felvázolta, hogy milyen szervezeti átalakuláson ment keresztül a hadisírgondozás. Mint mondta 2016-ban a hadisírgondozás átkerült az intézményhez. „Úgy gondolom, itt minden feltétel adott, hogy a hadisírokkal foglalkozó kiváló szakembereink a továbbiakban történészeink, muzeológusaink, levéltárosaink közvetlen támogatásával tudjanak nyugodt körülmények között kutatásokat végezni."

1596032528

Az ezredes hozzátette: ez év elején a HM HIM elindította a Katonai Emlékezet programot. A program a hadisírok mellett a hadtörténelem tárgyiasult emlékeivel is foglalkozik, kezdve az 1848-49-es emlékhelyekkel, az első- és második világháborún át egészen1956-ig nyújtja a katonahőseink előtti főhajtás tudományos hátterét." Mint megtudtuk: jövőre, az első világháború befejezésének százéves évfordulójára elkészül egy olyan adatbázis, amely tartalmazza a Nagy Háborúban elesett, megsebesült, fogságba esett és eltűnt magyar katonák nevét és sok más érdekes, a magyarországi családokat elsődlegesen érdeklő adatot. A parancsnok elárulta, hogy jelenleg több mint egymillió nevet és adatsort már feldolgoztak. Az ezredes érdeklődésünkre beszélt még arról is, hogy mi a folyamata annak, ha találnak egy második világháborúban elhunyt nem magyar katonát Magyarországon. Mint mondta létezik erre vonatkozó protokoll, amelynek fontos eleme az érintett ország partnerszervezetének értesítése.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar és a német hadisírgondozók szakmai kapcsolata már több évre nyúlik vissza" – ezt már Daniela Schily, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség főtitkára mondta érdeklődésünkre. Megtudtuk: az államközi megállapodás alapján 1993-ra nyúlik vissza a hivatalos együttműködés, de a történelmi tények azt bizonyítják, hogy már azt megelőzően, a hatvanas évektől, de alapvetően a nyolcvanas évek végétől folyik az aktív együttműködés a két szervezet között. „A nyolcvanas évek végétől lehetőséget kaptunk Magyarországtól, hogy az itt elesett katonáinkat exhumálni és azonosítani tudtuk, valamint elhelyezhettük őket a temetőkben" – részletezte a főtitkár.

1596032528

„A hadisírgondozás lehetőséget ad a magyar és német fiataloknak, hogy a közös temetőgondozás mellett egymással is megismerkedjenek" – mondta Daniela Schily. Elárulta, hogy jelenleg is zajlanak közös exhumálások harmadik ország területén. „Korábban a hadműveletekben elhunyt katonáink exhumálásával foglalkoztunk, azonban mostantól majd a hadifogolytáborokban elhunytak sírhelyeinek felkutatásával is bővülni fog a közös tevékenységünk" – hangsúlyozta a főtitkár.

A megbeszélések után a német delegáció múzeumlátogatáson vett részt.

1596032528

Fotó: Szikits Péter