Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló az együttműködés a honvédelmi és nemzeti fejlesztési tárca között

Szöveg: Révész Béla |  2015. augusztus 5. 19:00

A két intézmény közös honvédelmi feladatairól folytatott megbeszélést a Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője augusztus 5-én. A szakmai egyeztetés mellett egy elismerés átadására is sor került.

Szakmai megbeszélést folytatott szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) dr. Varga Attila ezredes, a HM Védelmi Hivatal megbízott főigazgatója és dr. Koncz Pál, az NFM közigazgatási, jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára. A téma a két intézmény összefüggő szakmai területei, valamint a közeljövő közös honvédelmi igazgatási feladatai voltak.

1595998247

Az együttműködés nem új keletű. Az NFM egyes szervezeti elemei évek óta eredményesen vesznek részt a honvédelmi felkészítési feladatokban, szorosan együttműködve a HM Védelmi Hivatallal. Mint azt Varga Attila ezredestől megtudtuk, a Védelmi Hivatal állományában szolgál olyan katona is, aki gyakorlati munkáját a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban végzi. Elsődleges feladata éppen az, hogy az NFM honvédelmi feladatait segítse.

„A két tárcának számtalan közös együttműködési területe van, példaként említhetem a katonai és a polgári légi közlekedés területét, de sorolhatnám az olyan ügyeket is, amelyek alapesetben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartoznak, mégis valamilyen honvédelmi vonatkozásuk van. Ilyenkor az oda delegált szakértőnk a HM szemszögéből véleményezi az anyagot, az NFM pedig ezt figyelembe véve a saját szakmai szempontjai alapján foglal állást" – mondta a Védelmi Hivatal megbízott főigazgatója, hozzátéve, hogy az NFM a kezdetektől felismerte a két terület közötti együttműködés fontosságát.

1595998247

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban Tóth Péter igazgatási és biztonsági főosztályvezető a felelős a két tárca közötti kapcsolattartásért és együttműködésért. A Védelmi Hivatal katonája szintén az ő osztályán teljesíti feladatait.

A két minisztérium között kiváló és egyre szorosabb kapcsolat alakult ki az elmúlt időszakban, ezért Hende Csaba honvédelmi miniszter a Honvédelemért Kitüntető Cím 1. fokozatát adományozta Tóth Péter főosztályvezetőnek. Az elismerést Varga Attila ezredes adta át Koncz Pál helyettes államtitkár jelenlétében.

1595998247

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária