Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló katonatiszt – kiváló sportoló

Szöveg: Bodoróczkiné Bazsika Brigitta százados |  2017. április 16. 13:48

Könyvbemutató és kiállításmegnyitó várta az érdeklődőket Budapesten, az MH Ludovika Zászlóaljnál, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson, a napokban.

A februárban útjára indított, Borsody László vívómester életét bemutató vándorkiállítás az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokságról érkezett meg a MH Ludovika Zászlóaljhoz. A tárlatot és a „Borsody László, a géniusz" című könyvet Máday Norbert, a kötet szerzője mutatta be.

Elhangzott: óriási jelentősége volt az első világháborút megelőző időszakban, a Ludovika Akadémián tanuló tisztjelöltek életében a vívásnak, illetve Borsodynak, a fővívómesternek. Különleges gyakorlati, illetve pedagógiai rendszerének köszönhetően Borsody László tanítványai számos olimpiai bajnoki, világbajnoki, Európa-bajnoki, illetve magyar bajnoki címet szereztek. A külföldi vívó iskolák és katonatisztek sorban álltak annak érdekében, hogy a Borsody-rendszer szerint fejlesszék vívó tudásukat.

1596030608

A könyv és a kiállítás egy életművet mutat be. Küzdelmeket a páston és a mindennapokban, örömöt és bánatot.
Előadásában a szerző természetesen párhuzamot vont az egykor a Ludovika Akadémián tiszti pályára készülők és a mai honvéd tisztjelöltek élete között.

A kiállítás két hétig tekinthető meg a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

Fotó: a szerző felvétele