Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Klaviatúra-kalózok (2.) – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 3. 13:41

A Magyar Honvéd magazin márciusi számában a kiber-támadásokat globális szempontok alapján vizsgáltuk. E cikkünkben a Magyar Honvédség virtuális térben szükséges védelmi képességeire koncentrálunk.

1595990720
A kiber-térben nyújtott szolgáltatások biztosítása, a támadások, azok elhárítása és az ellenőrzés állandó alkalmazkodást kíván. Ennek fényében a kiber-védelem a kiber-térrel együtt folyamatosan az adott szituációkra reagálva változik, alakul, formálódik – mintha egy élő organizmus lenne.
A kiber-tér fogalma már elég közismert. A honvédség azonban speciális kifejezést használ, a magyar katonai kiber-tér megjelölést, amely egyszerre szűkíti és tágítja a hozzá kapcsolódó határokat. Mit értünk ez alatt? Gyakorlatilag minden olyan területet, ahol magyar katonai szervezetek, képességek üzemelnek, ahol katonai elektronikus tevékenység zajlik, ahol elektronikus információkat tárolnak és kezelnek – legyen szó egyszerű rádióforgalomról, föld-levegő vagy radarkommunikációról, esetleg légvédelmi rakéták üzemeltetéséről. Ez teljesen független a földrajzi elhelyezkedéstől, hiszen a missziós tevékenységek kommunikációs rendszere ugyanúgy ide tartozik, mint például egy repülőgyakorlat a határokon túl.
Dr. Kassai Károly ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökségének osztályvezetője a vadászgépekkel kapcsolatban említ is egy klasszikus példát.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 10-én, pénteken megjelenő számában!)