Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kompromisszumos alkotmánymódosítás

Szöveg: honvedelem.hu / Magyar Idők |  2016. április 7. 21:02

A Honvédelmi Minisztérium péntekre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártok frakcióvezetőit a terrorveszélyhelyzet alaptörvénybe foglalásával kapcsolatban. Az új, kompromisszumos normaszöveg az alaptörvény módosításához több ponton is az ellenzéki kritikák figyelembevételével készült – írja a Magyar Idők április 7-i száma.

Az alaptörvény módosításához szükséges ötpárti egyeztetésre pénteken délelőttre várják a Honvédelmi Minisztériumban (HM) a pártok frakcióvezetőit. A parlamentben frakcióval rendelkező pártok és a HM közötti egyeztetés célja egy olyan alaptörvény-módosítás elfogadása, amely lehetővé tenné, hogy a Magyar Honvédség egy új minősített időszak, a terrorveszélyhelyzet elrendelésével gyorsan és hatékonyan, a szükségesség és arányosság elvét figyelembe véve léphessen fel a magyar emberek biztonságának megőrzése érdekében.
A honvédelmi tárca a meghívóval együtt megküldte a frakcióvezetőknek az alaptörvény-módosítás normaszövegének tervezetét is. Úgy tudjuk, több jelentős ponton is megváltoztatták az alaptörvény módosításának eredeti változatát.

A jogszabály-változtatást előkészítő minisztérium, az ellenzéki kritikákat figyelembe véve, az eredetileg javasolt 60 napról 30 napra csökkentette a terrorveszélyhelyzet elrendelésének idejét, amely alatt különleges jogrendet vezetnek be, a parlament folyamatos tájékoztatása mellett.
A szaktárca a jelenlegi jogszabályok által a különleges jogrendi helyzetekben (rendkívüli állapot, szükségállapot, veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet és váratlan fegyveres támadás) lehetővé tett 30 jogkorlátozó intézkedésből hatot kivett a javaslatból.

Az új normaszövegben a terrorveszélyhelyzet kihirdetése esetében már nem szerepel az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek készletezésének korlátozása, forgalmuk szabályozása. Kikerült az intézkedések közül az import és az export korlátozása, a közbeszerzési eljárások felfüggesztése, a külföldiek beutazásának korlátozása vagy tilalma, az ország területén élő nem magyar állampolgárok jelentkezési kötelezettsége és a tartózkodásukra vonatkozó korlátozás, valamint a külföldi személyekkel és szervezetekkel való érintkezés és kapcsolattartás korlátozása vagy tilalma is.

A HM várja a pártok javaslatait, és kész azokról tárgyalni.
A lap értesülései szerint tárgyalási alapként a Honvédelmi Minisztérium az új különleges jogrendi esetnél megtehető intézkedések közül néhány ponthoz viszont ragaszkodik. Ilyen például a speciális terrorelhárító intézkedések bevezetése, az államhatár forgalmának ellenőrzése szigorítása és az állampolgárokat is érintő riasztási fokozatok használata, a közintézményekbe és a közforgalmú helyekre különleges beléptető eljárások és technikai ellenőrzések alkalmazása, továbbá a közúti és vasúti forgalom, valamint a légtér forgalmának korlátozása.

A HM nem kívánja elkapkodni az alaptörvény-módosítás elfogadását, de szeretné, ha az májusig a parlament elé kerülhetne. Ezzel a folyamattal egy időben a tárca a terrorfenyegetés miatt kezdeményezni fogja a kabinetnél a nemzeti biztonsági stratégia és a nemzeti katonai stratégia átdolgozását.