Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a migráció vallási és etnikai hatásairól

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2016. február 12. 18:49

A menekültkérdés etnikai és vallási dimenzióit, az állami szereplők és az egyes vallási közösségek véleményét, intézkedéseit járja körül az a nemzetközi konferencia, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartanak, február 17-én.

http://uni-nke.hu/hirek/2016/02/08/konferencia-a-migracio-vallasi-es-etnikai-hatasairol
A bevándorlás és a menekültkérdés nem új jelenség, hiszen a történelem folyamán mind az európai nemzetállamok, mind a vallási közösségek szembesültek azzal, hogy az újonnan érkezett tömegeknek szociális ellátást, vallási, lelkipásztori segítséget és az integrációhoz szükséges alapokat kell biztosítani. A legújabb kori menekülthullám azonban új kihívások elé állítja mind az állami szereplőket, mind a történelmi egyházakat.

A február 17-i konferencia a menekülteket kibocsátó országok szempontjából azt vizsgálja, hogy milyen hatással voltak az egyes válságkezelő politikai és katonai műveletek az érzékeny vallási status quo-ra, különösen a Közel-kelet és Afrika egyes országaiban. A befogadó országok esetében pedig azt járja körül a tudományos tanácskozás, hogy a lelkipásztori és a humanitárius segítségnyújtás milyen feladatok elé állítja az állami és az egyházi intézményeket, illetve adott esetben a bevándorlók vallási hovatartozása hogyan befolyásolja a befogadó területek vallási és etnikai arányát.

A konferencia szervezői elmondták: szeretnék segíteni a vallások képviselőinek a párbeszéd kialakításban, a jogalkotónak és a jogalkalmazónak pedig a vallás és a lelkiismeret szabad gyakorlása és a vallási szélsőségek térnyerése közötti különbségtétel kialakításában.

Részletes program és regisztrációt itt!