Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia az aradi vértanúk emlékére

Szöveg: Kovács Zoltán |  2015. október 6. 16:46

A magyar nemzet 1848. márciusában nemcsak talpra állt, nemcsak visszaszerezte szabadságát, hanem képessé vált arra is, hogy mindenáron megvédje azt. Ma azokra a hős tábornokokra emlékezünk, akiknek a nemzet helyettesíthetetlen érték, a haza pedig kötelesség volt – emlékeztetett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 6-án, kedden, Budapesten, az aradi vértanúk tiszteletére rendezett konferencián.

1596001884

Az aradi vértanúk emléknapján a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet konferenciát rendezett az intézet Nagysándor József utcai épületében, azzal a céllal, hogy felidézzék nemzeti múltunkat, megemlékezzenek a szabadságharc hőseiről és tovább ápolják azt az eszmét, amiért a honvédek az életüket is feláldozták.

1596001885

„Amikor én 60 évvel ezelőtt, az általános iskolában a ’48-as szabadságharcról tanultam, akkor a tananyag még elég elnagyolt volt. Szinte semmit sem tanítottak és semmit sem tudtunk az aradi vértanúkról. Persze, azóta már lehet beszélni a forradalmainkról, de most, felnőtt fejjel is pontosítani kell a tudást arról, kik is voltak ezek a nagyszerű emberek"

– mondta a konferenciát megnyitó beszédében Schmitt Pál, volt köztársasági elnök.

1596001885

A megnyitó után a résztvevők ünnepélyesen felavatták Nagysándor József emléktábláját, ezzel is tisztelegve a honvéd vezérőrnagy emléke előtt.

A konferencia résztvevői a nap folyamán három szekcióban hallgathattak előadásokat a szabadságharc eseményeiről, következményeiről és történelmi utóhatásairól.

1596001885

Fotó: a szerző felvételei