Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kongresszust tartott a NATO tartalékosainak szervezete

Szöveg: T. G. |  2016. augusztus 19. 10:24

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) augusztus első napjaiban rendezte meg szokásos éves kongresszusát, ezúttal Maridban. A több száz tartalékos tiszt kicserélte tapasztalatait, értékelte az elmúlt év eseményeit, valamint meghatározta a szervezetre váró feladatokat. A rendezvény – immár hagyományosan – egybeesett a CIOR testvér-szervezetének, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek (CIOMR) kongresszusával.

A tartalékos katonák jelentőségét, szervezeteik fontosságát a NATO-ban jól bizonyítja, hogy a védelem ügyét támogató számos civil szervezet közül a szövetség mindössze néggyel ápol megkülönböztetett kapcsolatot. S ezek között ott van a CIOR és a CIOMR is. 

A NATO Katonai Bizottsága 1988. március 27-én határozatban ismerte el a CIOR és a CIOMR működését. Ez erős legitimitást ad ezeknek a szervezeteknek, valamint nemzeti tagszervezeteiknek, amelyek között ott van a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) is. A madridi kongresszusra  természetesen a Matasz is meghívást kapott; a képviselet a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatallal együttműködésben valósult meg. A rendezvényen dr. Tóth Gergely százados képviselte Magyarországot, aki a CIOR alelnökként elsősorban a szervezet legfőbb döntéshozó testülete, a Tanács munkájában vett részt.

1596018353

A kongresszus nyitó eseményét a spanyol légierő parancsnokságának épülete előtt tartották. Ezt a városházán megrendezett fogadás követte, ahol ismertették VI. Fülöp spanyol király, a rendezvény fővédnökének és tiszteletbeli elnökének üzenetét.

A másnapi szimpózium témája a társadalmak ellenálló képességének növelése és a tartalékosok ebben játszott szerepe volt. A magas beosztású, tapasztalt spanyol, francia, holland, izraeli, brit és amerikai előadók elemezték az elmúlt időszak különböző országokat ért támadásait és megállapították, hogy a tartalékosok – katonai szerepükön túl – jelentős „tartást" képesek biztosítani annak a mikro- és makrokörnyezetnek, amelyben élnek és dolgoznak.

1596018353

A kongresszus zárónapján átadták a sportverseny díjait, illetve megtörtént az elnökségváltás is. A CIOR-ban elkezdődött a két évig tartó cseh elnökség, a CIOMR-ben pedig brit tábornok vette át az elnökséget.

A következő jelentős CIOR-rendezvény a november elején Prágában megrendezendő úgynevezett köztes találkozó lesz, valamint a PfP Bizottság rendez majd egy biztonságpolitikai szemináriumot Toszkánában az ősz folyamán.

Fotó: Henry Plimack