Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyvvé lett a kiállítás

Szöveg: Hraskó István (Petőfi Népe) |  2015. április 15. 19:49

A napokban mutatták be Kecskeméten, a Cifrapalotában azt a képekkel gazdagon illusztrált könyvet, amely a nagy sikerű első világháborús kiállítás nyomán készült.

Tavaly nyáron nyílt meg és egészen idén februárig tartott nyitva Kecskeméten, a Cifrapalotában a Hazatérnek 1914−2014 című első világháborús kiállítás. A tárlat enteriőrökkel, csatatér-terepasztallal, egyenruhákkal, fegyverekkel, nagyméretű fotókkal és korabeli plakátokkal, újságokkal plasztikus képet adott a látogatóknak a lövészárkok világáról, a harcok szüneteiről és a hátországról.

1595991357

A két kurátor, dr. Tombáczné dr. Végh Katalin és Szabóné Bognár Anikó a kiállítást kísérőszövegekkel kötetbe foglalta. Ez azonban − mint azt az április 10-i, pénteki, ugyancsak a Cifrapalotában tartott ünnepélyes bemutatón dr. Ravasz István lektor hangsúlyozta − nem pusztán a kiállítási tárgyak katalógusa szikár leírásokkal, hanem inkább egy fotókkal gazdagon illusztrált történelemkönyv, amelyhez hasonlókra igen nagy szükség van, hiszen a történelemben nem túl járatosak számára is emészthető formában nyújt átfogó ismereteket.

Dr. Romsics Ignác történész, akadémikus, egyetemi tanár ugyancsak méltatta a Hazatérnek 1914−2014 − A magyar katona című könyvet és szerzőit. Úgy vélte, az expresszív, felkavaró és megindító képanyag révén a jelen generációk azonosulni tudnak a nagyapák, dédapák szenvedéseivel, hősiességével. Humorosan megemlítette: 25 éve tanít, heti rendszerességgel javít egyetemi dolgozatokat, nemigen van szöveg, amelybe ne tudna valamit beleírni, de most nem ez a helyzet állt elő, ez a kötet szerinte így tökéletes. A neves szakember kitért arra is, hogy a holokauszt-emlékév kapcsán jól megmutatkozott, mennyire másként áll a múlthoz egy történész, illetve az emlékezetpolitika vagy tudatformálás. Előbbi próbálja a múltat megérteni, megismerni, feltárni és bemutatni, utóbbi viszont mindig és mindenhol kiemel egy-egy személyt, és ezeket próbálja pozitív vagy negatív példaként állítani a jelenben. Romsics Ignác örömét fejezte ki, hogy a kecskeméti kiállítás és a most megjelent könyv nem tükrözi ezt a kettősséget, a kétfajta megközelítés „kéz a kézben járt".

1595991358

A könyvbemutató résztvevőit dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is köszöntötte. Tavaly egyébként ő nyitotta meg a kiállítást is, még külügyminiszterként. Beszédét most azzal kezdte: első világháború nélkül talán nem is létezne az Európai Unió, hiszen az első világégést követte a második, amely után a nyugat-európai kereszténydemokrata politikusok végre úgy döntöttek, hatékonyan tesznek a békéért.

„Az európai integráció, még ha sok vitát és sok problémát is hordoz magában mind a mai napig, egyvalamit biztosan elért: keretein belül háború nem robbant ki. Az integrációban részt vevő nemzetek békében élnek, sőt, olyan mechanizmusokat dolgoztak ki, amelyek lehetővé tették, hogy ha feszültségek is lépnek fel a tagállamok között, akkor azokat békés vitákkal megoldják" − mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: lehet, hogy a mindennapokban elfeledkezünk arról, milyen hatalmas érték is a béke, de a kiállítás és a könyv figyelmeztet erre.

Fotók: a szerző felvételei