Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Digitális csaták

Szöveg: Révész Béla |  2015. április 15. 19:03

Különleges programmal várták a katonasulis diákokat április 15-én, szerdán Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központ színháztermében. A tanulók hadtörténelmi animációs filmeket tekinthettek meg, amelyek korszerű digitális technikával dolgozták fel történelmünk két jelentős epizódját.

A rendezvényen − amelyen részt vett Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is − több száz, a KatonaSuli-programba bekapcsolódott diák vett részt.

1595991356

A tanulókat Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka köszöntötte. Bevezetőjében elmondta: a filmek a HM HIM és a Digitális Legendárium koprodukciójában jöttek létre. Az alkotásokat sorozatnak tervezik, ennek első és második része a Pákozd 1848 és a Limanova 1914 című alkotások. A sorozat a magyar történelem kiemelkedő, fontos csatáit és mozzanatait dolgozza majd fel. Kovács ezredes hozzátette: a távolabbi célok között szerepel, hogy az animációs filmek az ország valamennyi középiskolájába eljussanak.

A filmek alkotócsapatának, a Digitális Legendáriumnak ars poeticája is az, hogy a fiatalok körében népszerű digitális technika segítségével szórakoztató módon hozza közelebb a történelem világát mindenkihez. Tevékenységük nemcsak animációs filmekre korlátozódik, hanem igyekeznek minden olyan megjelenési formát használni, amely a nagyközönség számára könnyen befogadható. A két film vetítését Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa, tudományos helyettese, valamint Balla Tibor ezredes bevezető szavai előzték meg.

1595991356

A bemutatót követően Kun Szabó István vezérőrnagy köszöntötte az iskolák képviselőit. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az elmúlt évek eredményeit ismertetve elmondta: immár hatvankét iskola mintegy tízezer diákja vesz részt a KatonaSuli-programban, ám a célt korántsem érték el. „Ez az óriási szám örvendetes, de elégedettek még nem lehetünk. Komoly terveink vannak a jövőre nézve, minél több tanulóval szeretnénk kapcsolatba kerülni, minél több diákkal szeretnénk megismertetni a honvédelmi ismereteket, hiszen a haza védelmének fontossága nemcsak a katonák érdeke, hanem az ország valamennyi polgáráé" − hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Az eseményen a Honvédelmi Minisztérium képviselője 44 kötetből álló hadtörténelmi témájú könyvcsomagot adott át a KatonaSuli-programban részt vevő iskolák könyvtárainak.

1595991357

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária