Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormánymegbízotti látogatás az NFIU-nál

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2017. június 21. 10:42

A Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) parancsnokának meghívására Fejér és Veszprém megye kormánymegbízottai, dr. Simon László és Takács Szabolcs látogattak a székesfehérvári szervezethez június 19-én.

A kormánymegbízottak a katonai referensek kíséretében érkeztek, és az NFIU HUN jelenlegi helyzetéről, feladatairól szóló tájékoztató előadást Garas László ezredestől, parancsnoktól hallgatták meg.

1596034539

Az NFIU HUN fő küldetése a NATO Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Kötelék (VJTF) és más, nagyon magas készenlétű szövetséges erők fogadásának, állomásoztatásának, továbbmozgatásának és fenntartásának elősegítése. Ezért a szervezetnek szoros együttműködést kell kialakítania mind katonai, mind a civil szervezetekkel hazánkban, hogy ezeket a feladatokat – beleértve például a csapatmozgások elősegítését – gördülékenyen meg tudja valósítani.

Az NFIU HUN koordinációs szerepet játszik a hazánkban tervezett katonai gyakorlatok levezetésében, ezért a találkozó kiváló alkalmat biztosított a közeljövőben Magyarországot is érintő, olyan gyakorlatok bemutatására is, mint például a Saber Guardian 2017 gyakorlat, amely a napokban is folyik.

A parancsnoki tájékoztatót követően a kormánymegbízottak megtekintették az NFIU HUN felújított épületét, a Helyzetkövető Központot, és találkoztak az itt szolgálatot teljesítő állomány tagjaival.

1596034539