Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köszönet jár a katolikus tábori lelkészeknek

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. június 24. 17:40

A katolikus tábori lelkészek munkáját leginkább az elkötelezettség és az alázat jellemzi, ezért pedig köszönet jár nekik – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök június 24-én szerdán, a katolikus tábori lelkészek napján tartott ünnepségen, a fővárosban.

1595996185

Benkő Tibor ünnepi beszédében felidézte, hogy hatalmas erőfeszítéssel és áldozatvállalással járt az a munka, aminek eredményeként a tábori lelkészet visszakerülhetett a honvédséghez. „Nem volt egyszerű, és arról az alázatról, arról a megpróbáltatásról, amely jellemezte az elmúlt időszakot csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni" – mondta.

1595996185

A vezérezredes szerint nagy szükség van a tábori lelkészekre a honvédségben, és leginkább a missziókban támaszkodnak a munkájukra, mert elhivatott szolgálatukkal lelki támaszt nyújtanak a katonáknak.
Benkő Tibor ugyanakkor megjegyezte, hogy még sok teendő van a tábori lelkészet körül, ami nagylelkű szolgálatot kíván és áldozatvállalást követel. „Arra van szükség, hogy valóban meg legyen az a parancsnoki segítségnyújtás, támogatás, amely nélkül a szolgálat nem működhet" – mondta, azzal együtt, hogy a szolgálat lelki pásztorai a honvédségért dolgoznak, ezért a honvédelmi vezetés dolga, hogy segítse a szervezetet.

1595996185

Bíró László katolikus tábori püspök Ferenc pápa szavait interpretálva megjegyezte, egy olyan szervezetnek mint például a honvédség, amely bizonyos értelemben a gyökereit keresi, úgy kell visszatekintenie a múltba, hogy meglelje annak tisztaságát. „Nagy valószínűséggel a kezdetekben tisztaság van, a patak a forrásnál a legtisztább" – mondta, hozzátéve, hogy ha valaki visszatekint a saját múltjába, abból identitást nyerhet, és egység épülhet belőle. A múlt felidézése nem szolgálhatja ugyanakkor a nosztalgiát, és nem is a régészeti feltárást kell végezni, hanem „visszatekintve meg kell keresnünk azt az éltető szikrát, ami az eleinket mozgatta" – hangsúlyozta.

1595996185

Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke szerint a katolikus tábori lelkészek napjának egyik üzenete a köszönet, ami a honvédelmi rendszerben tevékenykedőknek szól. „Igaz ez a vezérezredestől a honvéden át, férfira és nőre egyaránt; mindenkire, aki csak egy milliméterrel is előremozdítja a mi munkánkat" – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez a nap valójában ezért találtatott ki. Szólt arról is, hogy ezen a napon ünneplik Kapisztrán Szent János születésének évfordulóját, amely éppen június 24-re esik.

1595996185

Fotó: Rácz Tünde