Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai nehézfegyverzet nem sértené a NATO-Oroszország alapszerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 24. 17:34

Semmiképpen nem sértené a NATO-Oroszország alapszerződést az amerikai védelmi miniszter által megerősített döntés, melynek értelmében az Egyesült Államok ideiglenesen nehézfegyverzetet telepít át Közép- és Kelet-Európa egyes országaiba – nyilatkozott Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter június 23-i, kedd délutáni varsói sajtóértekezletén.

Siemoniak „a lengyel-amerikai szövetség történetében hatalmas előrelépésként" értelmezte Ashton Carter észtországi nyilatkozatát, mellyel szerinte egy politikai döntést erősítettek meg. A lengyel miniszter ugyanakkor rámutatott: a döntés technikai, jogi és logisztikai részleteit még ki kell dolgozni. Ezért Siemoniak nem kívánt belebocsátkozni annak fejtegetésébe, hogy a készleteket milyen módon oszthatnák szét az érintett hat ország (Lengyelország, Románia, Bulgária és a három balti állam) területén. „Bizonyára nem egyenletes elosztás lesz ez" – jegyezte meg.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: Lengyelország a tavaly szeptemberi newporti NATO-csúcstalálkozó során és azóta is többször úgy foglalt állást, hogy Ukrajna megtámadásával Moszkva megsértette a NATO-Oroszország alapszerződést.

Angela Merkel német kancellár mindazonáltal a newporti csúcson éppen az alapszerződésre hivatkozva kizárta az állandó NATO-bázisok létesítését a közép- és kelet-európai térségben.
Siemoniak most azt hangsúlyozta, hogy az amerikai nehézfegyverzetet ideiglenesen helyeznék át a NATO keleti szárnyára, és ez semmiképpen sem sérti a NATO-orosz alapszerződést.