Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múzsák a lövészárokban – katonazene az utcán

Szöveg: Snoj Péter |  2015. június 24. 16:31

Kiállításmegnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertették a 19. Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivál programját június 24-én, szerdán, Debrecenben. A „Múzsák a lövészárokban” című tárlat a július 2-5. között megrendezendő fesztivál felvezetője és kísérő programja.

1595996183

„A kultúra és a művészet a béke követei. Nem ismernek határokat, építik az emberi kapcsolatokat és emberi közösségeket alkotnak, értéket teremtve, örömöt okozva alkotó és néző számára egyaránt" – mondta a „Múzsák a lövészárokban" című kiállítást megnyitva Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: többéves hagyománya van a Honvédelmi Minisztérium által gondozott Katonai Irodalmi és Képzőművészeti Mecenatúra pályázatnak, amit immáron tizenkilencedik alkalommal írtak ki. Az „Ember az embertelenségben" címmel tavaly meghirdetett pályázat az első világháború borzalmaira igyekezett felhívni a figyelmet. A katonák és civil alkotók által készített művekből összeállított tárlatot minden érdeklődő megtekintheti Kölcsey Központban.

1595996183

A sajtótájékoztatón a július 2-5. között megrendezendő katona-zenekari fesztivállal kapcsolatban elhangzott: az évek óta nagy népszerűségnek örvendő rendezvény idén is számos különleges programot kínál. Napközben a város különböző pontjain várják térzenei előadások a Debrecenbe látogatókat, este pedig koncerteket rendeznek.

Ahogy eddig minden fesztiválra, idén is több országból érkeznek katonazenekarok Debrecenbe. A Magyar Honvédség központi zenekara, valamint a debreceni és a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok mellett osztrák, francia, horvát és lengyel katonazenekarok is fellépnek.

1595996183

„Nagyon örülök annak, hogy a debreceni nemzetközi katona-zenekari fesztivál ilyen jól működik, és hogy segíti a honvédség és a lakosság jó kapcsolatát" – mondta Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere.

A kiállításmegnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón megjelenteket az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekara egy rögtönzött előadással lepte meg. Egyebek mellett a Rózsaszín párduc című film jól ismert betétdalát is eljátszották.

1595996183


Fotó: a szerző felvételei