Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás a harkányi bolgár és a beremendi délszláv katonatemetőben

Szöveg: Magyar Sándor | Fotó: Buzás Árpád |  2019. november 4. 14:09

A Honvédelmi Minisztérium halottak napja alkalmából a budapesti és környéki katonatemetőket érintő október 28-ai megemlékezései mellett október 30-án két Baranya megyei külföldi katonatemetőben is kegyeleti rendezvényeket szervezett.

1596071276

A HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály koordinációjával megvalósuló megemlékezések keretében a harkányi bolgár temetőben koszorút helyezett el Stoycho Sztoychev alezredes, a Bolgár Köztársaság katonai és légügyi attaséja, Hosszúné Dávid Éva Margit Harkány város alpolgármestere, Karailiev Iván, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, továbbá budapesti és pécsi bolgár nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek.

A beremendi szerb-horvát-szlovén katonatemetőben koszorút helyezett el Drago Horvát pécsi horvát főkonzul és Theisz Ferenc, Beremend nagyközség polgármestere. A temetőkben a Honvédelmi Minisztérium koszorúját Eckhardt Zoltán alezredes, a Baranya megyei Védelmi Bizottság titkára, a védelmi bizottság koszorúját Milos Attila nyugállományú ezredes helyezte el.

1596071276

Mindkét temetőben koszorúval hajtottak fejet a honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek, a Honvédszakszervezet és megyei civil szervezetek képviselői.

A bolgár és az egykor jugoszláv katonák többsége 1945 márciusában, a német hadsereg utolsó nagy ellenoffenzívája alkalmával haltak meg a két település környéki harcokban.

1596071277