Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon rendezik a NATO doktrínafejlesztő tanfolyamát

Szöveg: Nyulas Szabolcs | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. november 4. 12:59

Először rendeznek Magyarországon úgynevezett NATO doktrínafejlesztő tanfolyamot. A rendezvény megnyitóján – november 4-én, hétfőn a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – beszédet mondott Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

1596071274

Az altábornagy megnyitó beszédében elmondta: Magyarország 1999-ben csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez, a tagság megszerzése óta azonban jelentősen megváltozott a biztonsági környezet. Az eltelt évek alatt új eljárásrendeket, stratégiákat dolgoztak ki, amelyekhez az egyes országok is hozzátették a saját tapasztalataikat. Az új kihívások, mint például a hibrid hadviselés nemcsak a szemléletet változtatták meg, de arra késztették Magyarországot is, hogy fejlessze hadseregét.

1596071274

A modernizáció, vagyis a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során például új helikoptereket és harcjárműveket vásárol a haderő, de a fő kérdés az lesz, miként tudják ezeket használni. Ekkor kap hangsúlyt az interoperabilitás, vagyis a tapasztalatcsere és az együttműködés – fűzte hozzá az altábornagy. Mint rámutatott, ez jelenti a NATO igazi erejét. „Elkezdünk egymástól tanulni, és megfogalmazzuk a legfontosabb kérdést: miként és mire használjuk az erőnket?" – hangsúlyozta Böröndi Gábor.

1596071275

A rendezvényen felszólalt Gulyás Zoltán dandártábornok is. A NATO Szabványosítási Irodájának főigazgatója kiemelte, hogy mind nagyobb hangsúly kerül a szövetségben az együttműködésre. Ezt erősítik a különböző missziók és az új technológiák megjelenése is. Emellett megkerülhetetlen a doktrínák szerepe is a NATO személyzeti, illetve vezetői struktúrájában. Ugyanakkor az oktatás olyan súllyal esik latba, mint a különböző szabványosítási eljárások – tette hozzá.

A négynapos tanfolyamra 26 résztvevő érkezett 15 különböző országból. A kurzus alatt áttekintik például a szövetség doktrínáit és a szabványosítási folyamatokat.  

1596071275