Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köteléklövészet az új fegyverekkel

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző |  2020. február 22. 7:02

Rajellenőrző komplex foglalkozásokat tartott február elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalja.

1596076348

A raj-összekovácsolás időszakának végén a kiképzésért felelős személyek ellenőrizték a rajok harcászati és lövészeti felkészültségét. A századok egy elképzelt komplex harcászati helyzetként építették fel a feladatokat, amelynek egyik része a raj szintű éleslövészet volt. A kiképzések érdekességét az adta, hogy ezek voltak az első nappali és éjszakai kötelék lőgyakorlatok, amelyeket a vásárhelyi katonák a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében újonnan rendszeresített CZ BREN-2 típusú gépkarabélyokkal hajtottak végre.

1596076348

A rajok a szakaszparancsnokok által elkészített harcparancsok alapján tevékenykedtek a gyakorlótéren, majd az összpontosítási körleteikben felkészültek a védelmi és támadó feladatokra.

1596076348

A lőgyakorlat első részében a rajok – a mesterlövészek támogatása mellett – harcszerűen közelítették meg a lőtéren a tűzszakaszt és rajparancsnokok irányításával kezdték meg a célok leküzdését. Az éleslövészetet követően a rajt kivonták a terepszakaszról és a feladatokat a következő vette át.

1596076349

Hegedűs Gábor őrmester már tizenhét éve katona, és a tanfolyamrendszerű altisztképzést követően két éve teljesít szolgálatot a 62. Lövészzászlóaljnál rajparancsnok-helyettesként. „Az új fegyverek a belövéseket követően, a hatásos lőtávolságon belül nagyon pontosak, így megkönnyítik a lövészetek sikeres teljesítését és a további fegyverkezelés foglalkozásokat követően még hatékonyabbá tudjuk majd tenni a raj feladatainak ellátását" – mondta az első kötelék lőgyakorlat után az őrmester.

A lövészzászlóalj felkészülése a szakasz-összekovácsolásokkal folytatódik majd.

1596076349