Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úszva ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: Gáldonyi Sándor százados |  2020. február 22. 6:45

Katonai váltó is részt vett az „Univer 24 – Az úszás ünnepe” elnevezésű, február 15-16-án megtartott, non-stop sportrendezvényen. A Kecskemét Helyőrség néven indult, öt alakulat tagjaiból verbuválódott huszonhárom fős alegység tagjai a félnapos örömúszásra regisztráltak, 12 óra alatt összesen 31,1 kilométert teljesítettek.

1596076347

Huszonnégy órán át tartott az úszás ünnepe a Kecskeméti Fürdő versenyuszodájának medencéjében. Az Univer Product Zrt., az önkormányzat, a Hírös Sport Nonprofit Kft. és a fürdő hatodik alkalommal hívta találkozóra a vizes sportok szerelmeseit. A rendezvény nem verseny volt, sokkal inkább egy hosszútávúszó teljesítménypróbának tekinthető, ahol az amatőr és a profi úszók a 100 méteres táv megtételétől kezdve akár 24 órát is a medencében tölthettek.

Az úszás ünnepén katonasportolók is rajtkőre álltak. A huszonhárom fős ideiglenes alegységet Országné Faragó Éva alezredes toborozta, aki mint a BÁCSVÍZ Kecskeméti Vízmű Sport Club szenior versenyzője, rendezőként és úszóként már az első ilyen eseményen is részt vett. Munkáját Török Sándor hadnagy segítette.

1596076347

A Kecskeméti Helyőrség nevet felvett katonacsapatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Légijármű Javítóüzem, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája sportolói, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgáló, de a hírös városban lakó Országh Ferenc törzsőrmester alkották. Az ideiglenes kötelék tiszteletbeli csapatkapitánya Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka volt.

A katonák a 12 órás úszók mezőnyében ugrottak medencébe, szombat este nyolctól vasárnap reggelig 31,1 kilométert tempóztak. Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának megbízott irodavezetője pedig kisfia iskoláját támogatva is rajtkőre állt. A gyerekek versenyébe ugyanis a teljesítmény mellett az uszodába „kicsalt" szülők létszáma is beleszámított – Gáldonyi századosnak is köszönhetően az Arany János Általános Iskola a 3. helyen végzett, amiért 75 ezer forint, sporteszközökre költhető jutalom járt.

A versenyre több mint kétezer-hatszázan regisztráltak. A 24 órás úszás során a leghosszabb távot, 63,1 kilométert Demény Attila, kolozsvári hosszútáv- és nyíltvízi úszó teljesítette, az éjszakai 12 órás váltóúszásban pedig 45,4 kilométerrel a Vasmacskák fantázianevű csapat végzett az élen. Magyarország egyik legnagyobb uszodai sporteseményének megnyitóján részt vett Hosszú Katinka olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszónő is, aki az Univer Product Zrt. partnereként érkezett Kecskemétre.

1596076346
Címkéksport