Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közgyűjteményben az Elfeledett emlékezet II.

Szöveg: Takács-Tóth Andrea |  2016. június 13. 16:10

Első alkalommal rendezték meg a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezésében a „Temetők és Sírkertek 2016. − A jelen és a jövő” elnevezésű konferenciát Debrecenben. E szakmai találkozóra meghívást kapott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is.

1596015074

Az alakulat hadisírkutatói több mint hatéves munkájuk során számos veszteséglistát, korabeli dokumentumot tanulmányoztak át, amelynek eredményeképpen készült el az Elfeledett emlékezet II. című tudományos munka. A dokumentumban megtalálhatóak a Debreceni Köztemetőben és a város más temetőiben eltemetett második világháborús katonai és civil áldozatok adatai.

Az adatfeltárás kiegészült egy filmmel, amely bemutatja a köztemetőben nyugvó magyar, német, orosz és román katonák sírjait, a bombázottak parcelláját és a civil áldozatok meglévő sírhelyeit. Dr. Lippai Péter ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese a konferencián megköszönte az AKSD Kft., Debrecen város, a Magyar Hadtudományi Társaság, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének támogatását a kiadvány elkészültéhez, és utalt arra, hogy a kiadvány célja, hogy az áldozatok emléke továbbéljen, és a szakma számára kiindulási pontot teremtsen egy-egy tudományos munka elkészültéhez.

1596015074

„Az adatok akkor válnak igazán beszédessé, ha történelmi háttér is van mögöttük. Ebben is hiánypótló a munka, hiszen ennyire részletesen még senki nem gyűjtötte össze a két világháború között és a második világháború idején Debrecenben állomásozott katonai alakulatokat. Másodlagos célunk a Debreceni Köztemető értékeinek bemutatása, ezért a lenyűgöző épített és természeti környezeten túl a temető tábláiban nyugvó örökség bemutatására is törekedtünk. Így nem maradhattak ki a felekezeti temetők bezárása után exhumált, vagy a két világháború között vagy később 1945 után elhunyt első világháborús katonák sem" − mondta a parancsnokhelyettes.

Lippai Péter ezredes a konferencián ünnepélyes keretek között adta közgyűjteménybe az elkészült DVD-t, amelyet Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának igazgatója és Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere vett át.

1596015074

Fotó: Szalka Miklós őrvezető