Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös erőfeszítések a hadisírok gondozásában

Szöveg: O. L. S. |  2017. március 18. 18:22

Öttevény Győrtől 14 kilométerre található, mintegy háromezer fős település, amely már a rómaiak idején is külön őrállomással rendelkezett, majd a község évszázadokon át őrizte a Bécs felé irányuló hadiutat. Az itt élők közül 42 katona az első, 38 pedig a második világháború frontjain adta életét a haza védelmében. A környéken dúló második világháborús harcok bizonyítékai a település Fő utcai temetőjében található hadisírok.

Ebben a temetőben a megbékélés jeleként együtt nyugszanak a magyar, a szovjet és a német katonák. Míg a magyar és szovjet katonák nyughelyei, bár gondozást kívánnak, de megmaradtak az elmúlt évtizedekben, a német katonák sírjai ma már sajnos szinte nem is láthatóak.

1596029130

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség hosszú évek óta végzi a háború során életüket vesztett német katonák sírjainak felkutatását, feltárását, azonosításukat, a hozzátartozóik értesítését és a méltó újratemetések megszervezését. Ennek jegyében rendeztek közös hadisírkutatási és -gondozási munkát a napokban az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozásért felelős szaktisztjei, valamint a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szakembere részvételével. A feltárási munka során a meglévő német hadisír alatt sajnos nem sikerült fellelni a katonák földi maradványait és több kutatóárok sem hozott azonosításra alkalmas eredményt.

A csapat ezt követően megtisztította a magyar és szovjet katonák sírjait, és – a polgármester, valamint a helyi idősek segítségével – beazonosította további két, a háborúban elesett magyar katona sírját. 

1596029130

Orosz László Sándor százados, Győr-Moson-Sopron megye és Fojtik Ádám hadnagy, Komárom-Esztergom megye hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős szaktisztje mögött már több együttműködésben végzett terepmunka áll. A hadisírgondozás sokrétű feladatrendszere közül kiemelkedik, amikor egy-egy háttérkutatás eredményeként sor kerülhet az elfeledett, vagy addig ismeretlen, háborús temetési hely beazonosítására és feltárására.

Fotó: a szerző felvételei