Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös Fellépés 2014: főszerepben az „ötös” dandár

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. szeptember 16. 7:16

A Közös Fellépés 2014 gyakorlatsorozatra kitelepült katonák nagy része az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgál. Mint azt a honvedelem.hu-nak Takács Attila ezredes, a dandár parancsnoka elmondta: a Debrecenből és Hódmezővásárhelyről érkezett mintegy 200 különböző technikai eszköz és 900 katona több mint egy hónapig állomásozik majd Veszprém megye gyakorlóterein.

„Gyakorlatilag minden alegységünk érintett valamilyen módon az előttünk álló kihívások leküzdésében. A fő feladatokat a 62. lövészzászlóalj három lövésszázada hajtja végre – ami éleslövészettel egybekötött, komplex harcászati gyakorlatot jelent. A felderítő-zászlóalj saját szakharcászati gyakorlata mellett francia felderítőkkel közösen vesz majd részt ejtőernyős és hegyi lőgyakorlaton. A logisztikai zászlóaljnak pedig a gyakorlat ideje alatt a tábori körülmények közötti ellátás jelenti a szakharcászati feladatot. Természetesen az egészségügyi alegységek és a híradószázad sem maradhat ki – nélkülük ugyanis egyetlen gyakorlat sem valósulhat meg. Utóbbi alegység a telefonhálózat kiépítése mellett az elektronikus hálózatot is telepítette, nem beszélve arról, hogy folyamatosan koordinálniuk kell a különböző frekvenciákon zajló, igen sűrű rádióforgalmazást" −  mondta az ezredes.

1595979014

Hogyan készültek fel a gyakorlatokra?

Már áprilisban elkezdtük a gyakorlat tervezését. Májusban egy törzsgyakorlaton megterveztük az összes harcászati helyzetet, elkészült a vonatkozó műveleti parancs, majd augusztusban, a szimulációs központban virtuálisan lejátszottunk minden olyan történést, ami most ősszel meg is valósul. A három lövészszázad vezetése azt jelenti, hogy a 62. zászlóalj harcálláspontja folyamatosan üzemel, a teljes törzs dolgozik. Az alegységek végrehajtották a gyakorlatot megelőző felkészítő foglalkozásokat – gondolok itt az egyéni felkészítésekre, valamint a rajok és a századok összekovácsolására. A harcászati kiképzésnek ez a gyakorlatsorozat „csak" a csúcsát jelenti, előtte fel kellett építenünk az egész rendszert.

1595979014

Milyen különlegességeket tartogat a dandár számára a Közös Fellépés 2014?

Kritikus mozzanat volt a kitelepülés. A tábor felépítésére gyakorlatilag 24 órája maradt a dandárnak – az özönvízszerű esőzések pedig nem könnyítették meg a dolgunkat. A harmadik napon már meg kellett kezdeni az éleslövészeti feladatok végrehajtását. A gyakorlat különlegessége a részben nemzetközi közeg, hiszen szerb, francia és amerikai katonákkal is együtt dolgozunk majd. Nem mellesleg a 62. zászlóalj országvédelmi képességei vizsgázni is fognak a Közös Fellépés 2014 gyakorlaton.

1595979015

Meglátása szerint a „bocskaisok" hogyan tudnak majd együttműködni más nemzetek katonáival?

Dandárunk katonái több mint tíz esztendeje elég sok missziós feladatban vesznek részt. Nem ez az első alkalom tehát, hogy alegységeink külföldi katonákkal találkoznak; meggyőződésem, hogy jól tudják majd hasznosítani a határainkon túl lévő műveleti területeken megszerzett tapasztalatokat. Egyébként a közös gyakorlatok irányítónyelve az angol.

Fotó: Búz Csaba hadnagy és a szerző