Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös Fellépés 2014: hatalmas háttérmunka és kemény ellenerő

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. szeptember 22. 8:50

Céltelepítés, döntnöki munka, ellenerő, szimuláció és tervezés: a haderő Veszprém megyében található lő- és gyakorlótereit (is) üzemeltető MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) talán nem annyira látványos, de meglehetősen szerteágazó, és a gyakorlatok sikeres végrehajtásához nélkülözhetetlen munkát hajt végre a Közös Fellépés 2014 gyakorlatsorozaton.

1595979344

A gyakorlótereken gyakran megjelenő Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnoka a központ feladatait sorolva először a gyakorlatok előkészítési fázisáról beszél.

„Ez durván azt jelenti, hogy a hozzánk érkező katonai szervezetek által igényelt lő- és gyakorlótereket előkészítjük. Elkészítjük a különböző célokat és berendezzük a célterületeket. Itt ki kell emelnem a különböző bázisok üzemeltetőrajai, illetve a lőtér-üzemeltető rajok munkáját. Ők közel másfél héttel a gyakorlat előtt megkezdték már az ilyen irányú feladatok végrehajtását" – meséli a parancsnok.

1595979344

Szintén gőzerővel dolgozik ilyenkor a Várpalotán települt alakulat úgynevezett döntnöki állománya. Ők átnézik az ideérkező csapatok lövészeti terveit, ellenőrzik az alakulatok fegyverrendszereit, a gyakorlat alatt pedig folyamatosan felügyelik a munkát, mert a lőtérbiztonsági rendszabályokat minden körülmények között be kell tartani.

1595979344

Ugyancsak fontos szerepkört tölt be a két szakaszból és egy harckocsiszakaszból álló ellenerőszázad.

„Az ő feladatuk a mai modern kiképzési rendszeren belül a realisztikus harcászati felkészítés segítése, ugyanis – nomen est omen – ők személyesítik meg igény szerinti harccselekményekkel az ellenséget" – mondja Vokla János alezredes.

1595979344

Végül, de nem utolsósorban pedig a központ teljes törzsállománya, valamint a Szimulációs Gyakorló Kiképző Központ is folyamatos munkát lát el a gyakorlat alatt és előtt – elég csak az előzetes tervezési feladatokra gondolnunk, nem is beszélve a harctéri szimulációért felelős MILES-rendszerről.

Fotók: Dévényi Veronika, Pintér László és MH BHK archív