Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges jogrendi feladatokat modelleznek

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. április 28. 10:31

A hazai katonai felsővezetői szakirányú továbbképzési szak tizennégy hallgatója vesz részt azon az egyhetes törzsgyakorláson, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusán tartanak a napokban. A mostani feladatsor a különleges jogrendi alkalmazásra készíti fel a hallgatókat.

1596031215

A tanfolyam résztvevői közül tizenketten a Magyar Honvédség állományából, két fő nemzetközi környezetből (Németországból és Kínából), valamint a társ fegyveres szervek, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ állományából vesznek részt a feladatokban. „A gyakorlás képzési célja, hogy a hallgatók megismerjék a különleges jogrendben előforduló közös feladatok együttműködési lehetőségeit, és közös gondolkodással megértsék az egyes döntések következményeit és az azok mögött megvalósuló tevékenységeket" – mondta dr. Tamási Béla ezredes, a Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyami Központ vezető szakreferense.

A különleges jogrendi kategóriába a különböző veszély- és katasztrófahelyzetek, rendkívüli állapot, a szükség állapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszély-helyzet, valamint váratlan támadás okozta veszélyhelyzetek tartoznak. „A gyakorlatok hat éve folynak, ezek során olyan fiktív helyzeteket dolgozunk ki, amelyek a magyar jogrend változásait is követik. Jelen esetben ez az illegális migráció okozta válsághelyzet, a terrorveszély-helyzet, de a gyakorlat egy mozzanatában az Oroszország és Ukrajna között zajló hibrid háború elemeivel is foglalkozunk" – fűzte hozzá dr. Resperger István ezredes, a Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója.

1596031215

A foglalkozásokon a fiktív helyzeteket először számítógéppel dolgozzák ki, majd térképekkel, különböző információkkal együtt adják át a hallgatóknak. Az ő feladatuk, hogy meghatározott időre hozzanak döntéseket, és ezt egy döntési jelentéssel átadják a gyakorlat vezetőségének. „Ezt követően új helyzetet teremtünk számukra, különböző incidenseket játszunk be, amely lehet akár egészségügyi veszélyhelyzet, egy terrorista elfogása, tömegtüntetés, vagy éppen rendkívüli időjárás okozta helyzet, amelyet a belügyi szervekkel együttműködve kell kezelniük" – mondta Resperger ezredes.

Dr. Tamási Béla ezredes elmondta: a gyakorlat elméleti alapját a hazai és NATO művelettervezési eljárások elsajátításával kapták meg a hallgatók, ezt követően helyezik őket különböző szituációkba, amelyeket médiafeladatokkal is kiegészítettek. „Mivel a válságkezelés fontos részre a médiakezelés és a stratégiai kommunikáció, ezért a gyakorlat részeként a csoportok sajtótájékoztatót tartanak majd" – fűzte hozzá az ezredes.

1596031216

Fotó: Rácz Tünde