Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges nyelvtanulási lehetőség

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 1. 18:06

Idén már a második alkalommal hajtják végre az amerikai-magyar katonai együttműködés keretében a Cultural Understanding and Language Proficiency (CULP) programot, amelynek keretében a Reserve Officer Training Corps program hallgatói három hét időtartamban angol nyelvet tanítanak a Magyar Honvédség kijelölt állománya számára.

A program nyújtotta nyelvképzési lehetőség ellentételezéseként az amerikai hallgatói csoport részére egyenlő arányban katonai szakmai, illetve kulturális és a magyar társadalmat megismertető programokat biztosítanak. A CULP program sajátossága, hogy egy, az angol nyelvet anyanyelvként beszélő, amerikai felsőoktatási
intézményekben tanulmányokat folytató hallgató két magyar hallgató nyelvi képességeinek fejlesztését segíti. Ezáltal a program keretében biztosított három, egyenként 8 fős amerikai csoport összesen 48 fő magyar tiszt és altiszt felkészítését mozdítja előre.

1595994906

A látogatás első napjaiban a CULP program amerikai résztvevői számára központi kulturális programokat szerveztek, amelyek keretében megismerkedtek Budapest nevezetességeivel, történelmével, ízelítőt kaphattak a magyar konyhaművészetből, megtekintették a parlamentet és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum színvonalas kiállításait. Lehetőségük nyílt megismerni a Dunakanyar természeti szépségeit, és találkoztak az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelölt hallgatói állományával.

A CULP hallgatói csoportjai a következő időszakban a tervek szerint látogatást tesznek Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, illetve Veszprémben, az MH 54. Veszprém Radarezrednél és az MH Légi Vezetési és Irányítási Központnál. A kijelölt helyőrségekben a katonai szakmai programok keretében többek között menetgyakorlat, lövészet, vezetési gyakorlat, tereptan-foglalkozás, szakmai előadások, katonai szervezetek látogatása és egyéb katonai szakmai programok várják őket.


Fotó: Rácz Tünde