Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges történelemóra

Szöveg: Mogyorós Enikő és Mohácsi Tamás zászlós |  2017. április 2. 21:03

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisán rendhagyó történelemóra keretében tekintették meg a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai, valamint a téglási II. Rákóczi Ferenc Magyar- Angol két tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola tanulói Az utolsó töltényig című kiállítást.

1596029798

A rengeteg ritkaságot felvonultató tárgyanyag mellett a kiállítás azért is különleges, mert az eredeti helyszínről, a lövészárkok mélyéről származó leletek is helyet kapnak benne.
A dandár könyvtárai által szervezett kiállítás a haza védelméért életüket áldozó utolsó magyar huszároknak állít emléket.

1596029798

A tárlat egyik célja a huszárság emlékeinek őrzése, hagyományainak fenntartása, ápolása. A magyar huszár egyedülálló fegyvernem volt a magyar hadtörténelemben, a magyar nép rendkívüli katonai képességeit, hősiességét és hazaszeretetét hirdette. A magyar huszár múltjának ismerete, történelmi jelentősége, nemzetközi elismertsége nemzeti önismeretünk, öntudatunk fontos része. A háború küzdelmeiben kimagasló bátorsággal, önfeláldozó hősiességgel teljesítették a kötelességüket, amit ma a Bocskai-dandár katonái visznek tovább itthon és külföldön egyaránt.

1596029798

A kiállítás középpontjában az 1. honvéd lovas-, illetve huszárhadosztály lengyelországi, Duna-Tisza közi, végül pedig 1945 telén, a Vértesben vívott harca áll.

A kiállítás fontos ismeret, tudás és élményanyagot mutat be a diákoknak, valamint lehetőséget biztosít a múlt történéseinek megismerésére, a hazaszeretet elmélyítésére.

1596029799

Fotó: Hajdú Zoltán tizedes