Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurucos zárszámadás

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. február 21. 11:23

Évzáró-évindító közgyűlést tartott a kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület. Az elnökség beszámolójából kiderült: saját szervezésű programokban gazdag, pénzügyi szempontból eredményes évet zártak az egykori páncéltörő tüzérek. Az egyesületnek jelenleg 128 tagja van, hetven százalékuk már betöltötte a 65. életévét.

1596009067

Ünnepélyes közgyűlésen értékelték az elmúlt évben végzett közösségi munkát, és pontosították az idei feladatokat a 2001. június 30-án jogutód nélkül felszámolt 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred nyugállományú egyesületének tagjai. Az évzáró-évindító közgyűlésen megjelenteket Szegletes László nyugállományú törzszászlós, elnökhelyettes köszöntötte, az elnökég beszámolóját és az idei évre tervezett programokat Madarász László nyugállományú alezredes, az egyesület elnöke ismertette. A pénzügyi helyzetről Szabó Zoltánné adott tájékoztatást, a felügyelő bizottság ellenőrzéseinek tapasztalatait pedig Süli Jenő nyugállományú tűzoltó zászlós foglalta össze.

1596009068

A beszámolóból kiderült: mozgalmas, feladatokban és közösségi munkában zsúfolt évet tudhatnak maguk mögött az egyesület tagjai. Saját rendezvényeik mellett rendszeresen részt vettek a városi ünnepségeken és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régiója munkájában. Kiváló kapcsolatot ápolnak az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársaival, a város önkormányzatával valamint a helyi Felsővárosi Általános Iskola diákjaival, tanáraival. Egyik fő feladatuknak tekintették – tekintik továbbra is – a katonai hagyományok ápolását, az egykori ezredükhöz kötődő tárgyi emlékek felkutatását és megőrzését.

1596009068

Az egyesület tagjai közül a beszámolási időszakban hatan részesültek honvédelmi miniszteri és vezérkar főnöki elismerésben: Szörényi István és Kiss István nyugállományú alezredesek, Szabó Zoltánné, Horváth Szép Lajosné, Erhardt Jánosné, valamint Vidáné Lantos Etelka.

1596009068

A közgyűlésen az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodáját Gáldonyi Sándor százados, irodavezető-helyettes, a BEOSZ Dél-alföldi régióját dr. Kovács György nyugállományú ezredes, elnök, a város önkormányzatát Hevesiné Vincze Éva képviselte. Az egyesület támogatói közül pedig Kollár Andrea és Sendula Zoltán tudott részt venni a rendezvényen.

1596009068

Miután a tagság elfogadta az elmúlt év munkáját összegző beszámolókat és az idei feladattervet, közösen felköszöntötték a kerek születésnapjukat ünneplőket. Harmincöten vehettek át ebből az alkalomból egy-egy emléklapot – az egyesület legidősebb tagja, a 90 esztendős Kőrösi Dezső nyugállományú főtörzszászlós. Végül arról is döntöttek, hogy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége küldöttgyűlésén az egyesületet Madarász László nyugállományú alezredes, elnök fogja képviselni.

1596009069

A közgyűlés hivatalos részének zárásaként aztán a legjobb katonaborászokat is jutalmazták. Hagyományteremtő céllal ugyanis idén borminősítő háziversenyt is rendezett az egyesület. A nyolcfős társadalmi bírálóbizottság – Szőke Sándor és Sendula Zoltán szakemberek vezetésével – vörösbor kategóriában Kiss István nyá. alezredes nedűjét találta a legízletesebbnek, fehérborban pedig Szegletes László nyugállományú törzszászlós bizonyult legyőzhetetlennek.

1596009069

Fotó: a szerző felvételei