Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kutató-mentő törzsképzés Veszprémben

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. május 10. 19:25

Összhaderőnemi személyi mentés törzsképzés zajlik az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban (MH LVIK). A kéthetes képzésen tizenhárom országból közel harmincan vesznek részt.

1599202062
A személyi mentési képzés három fő részből tevődik össze. Először is ki kell képezni a folyamatot irányító-koordináló törzsben dolgozókat, majd a mentést konkrétan végrehajtó állományt, végül pedig minden, az adott műveleti területen szolgáló katonának (civilnek) részt kell vennie valamilyen szintű túlélő (SERE – Survival, Evasion, Resistance, Extraction) kiképzésen.

Szász Róbert alezredes; a személyi mentési feladatok koordinációjáért, illetve a mentést koordináló szakemberek felkészítésért felelős MH LVIK, hadműveleti központjának kiemelt főtisztje, központ-parancsnokhelyettes elmondta: az Európai Védelmi Ügynökség fémjelezte tanfolyam ebben a formájában nem folytatódik tovább.

„Az elmúlt évek alatt kialakult egy megfelelő szintű tanfolyamanyag, amelyet az egyes nemzetek, megfelelő oktatói gárda és infrastruktúra segítségével akár már önállóan is levezethetnek. Jövőre más formában, Németországban, részben a mi részvételünkkel, magasabb szinten folytatódik a személyi mentés képzés" – fogalmazott az alezredes.

1599202062
A személyi mentés valójában nem más, mint katonai, civil és diplomáciai erőfeszítések összessége, annak érdekében, hogy egy elszigetelődött személyt kimentsük, és segítsük visszailleszkedni az eredeti (szolgálati) helyére. A mentési folyamat akkor kezdődik, amikor a mentéséért felelős illetékesek megkapják a hírt az eltűnt személyről, és egészen addig tart, amíg az adott katona újra fel nem veszi a szolgálatot.

Nemzeti feladat és kötelesség gondoskodni a Magyar Honvédségnél, vagy más fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítők, valamint azon polgári személyek biztonságáról, akik mindennapi tevékenységük során nemzeti érdekek védelmében kockáztatják életüket.

1599202063
Fotó: a szerző felvételei