Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kuvait: konferencia az ISIL ellen

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. február 23. 17:10

Az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban részt vevő országok vezérkarfőnökeinek rendezett konferencián vett részt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök február 22-én, hétfőn Kuvaitban.

A harminc ország vezérkarfőnökeinek részvételével lezajlott tanácskozáson a jelenlévők áttekintették az idei évben várható műveleti eseményeket és megvitatták a vezérkarfőnökök által felvetett aktuális témákat.

Az Iszlám Állam ellen szerveződött nemzetközi koalíciónak az elmúlt évben sikerült nyomást gyakorolnia a terrorszervezetre Szíriában és Irakban, illetve globális tekintetben is. Ugyanakkor az ISIL továbbra is jelentős területeket és gazdasági erőforrásokat tart az ellenőrzése alatt, bár 2015 májusa óta nem ért el harctéri sikereket Szíriában és Irakban. A nemzetközi koalíció műveleteinek kezdete óta több mint tíz nagyobb város szabadult fel az ISIL/DAESH alól.

1596009319

A konferencián elhangzottak alapján a vezérkarfőnökök a legfontosabb feladatnak a visszaszerzett területek stabilizációját, újjáépítését, a helyi lakosság életfeltételeinek újrateremtését és egy szélesebb politikai megoldás elősegítését nevezték. A koalíció célja idén az ISIL/DAESH-el szemben elért katonai sikerek kiterjesztése: elsősorban Raqqából és Moszulból szorítanák ki az ISIL/DAESH-t. Emellett továbbra is cél a terrorszervezet vezetőinek eltávolítása és kommunikációs csatornáinak blokkolása.

A konferencián részt vevő nemzetek megerősítették, hogy megteremtik a feltételeket az iraki kormányzat részére ahhoz, hogy visszaszerezze Moszult, a szunnita törzsi mobilizáció, illetve az iraki rendőri erők kiképzésének és felszerelésének segítségével.

A konferencián döntés született arról is, hogy Szíriában a legfőbb koalíciós eszköz továbbra is a légicsapások alkalmazása, ugyanakkor számos koalíciós partner felajánlott különleges műveleti erőket kiképző és tanácsadó feladatokra. A Szíriával szomszédos országokat − elsősorban Jordániát és Libanont – a határvédelemben kell segíteni, hogy megelőzhessék a terrorszervezet beszivárgását.

1596009319

A tárgyalások során szó esett az orosz beavatkozásról is, amellyel kapcsolatban a vezérkarfőnökök hangsúlyozták, hogy a diplomácia szintjén folytatott tárgyalások Oroszországgal jelentősen befolyásolhatják a koalíciós műveletek sikerét.

A magyar országgyűlés 2015 tavaszán hagyta jóvá, hogy a Magyar Honvédség katonákkal is részt vegyen a koalícióban. Az iraki/kurdisztáni katonai misszió Kurdisztán fővárosában, Erbilben a terveknek megfelelően végzi feladatait: a partnerképesség-építést, az őrzés-védelmet és a csapatkísérő feladatokat. Az Erbilben lévő német és olasz vezetésű kiképző központ a kurd peshmerga erők számára biztosít nemzetközi segítséget a kurd fegyveres erők képességfejlesztéséhez az Iszlám Állam elleni harcban. Magyarország a több mint 100 főnyi katonai erő mellett többek között 70 ezer eurónyi humanitárius segélyt is küldött, és közel 250 tonna lőszert ajánlott fel az iraki kormánynak, amely több részletben jutott el 2015 év elején Kurdisztánba.

Fotó: AFP és Honvéd Vezérkar