Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a fegyverzet-ellenőrzési munkacsoport

Szöveg: Csoknyai Csaba alezredes |  2016. február 23. 16:18

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a Honvédelmi Minisztérium (HM) részvételével működő Fegyverzet-ellenőrzési Munkacsoport ülését idén a HM szervezte meg február 18-án.

1596009318

A munkacsoport társelnökei Benkő Levente, a KKM biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, illetve Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára voltak. Az ülésen meghallgatták Andrejcsik Gyula ezredes az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK), Fegyverzet-ellenőrzési Osztály vezetőjének beszámolóját a 2015-ben végzett tevékenységről, valamint a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési szerződések, megállapodások és dokumentumok végrehajtásából eredő 2016. évi feladatokról.

A továbbiakban ismertették a június 25. és július 1. között megrendezendő katonai létesítménylátogatás végrehajtásának tervét; e programhoz a zágrábi székhelyű Biztonsági Együttműködési Központ (RACVIAC) magyarországi „Bécsi Dokumentum" tanfolyama is csatlakozik.

1596009318

Az ülésen áttekintették a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési szerződések és megállapodások helyzetét is, majd utolsó napirendi pontként a HM Jogi Főosztályának képviselője ismertette a vonatkozó jogszabályi hátterek alakulását, illetve a macedón és a bosnyák fegyverzet-ellenőrzési együttműködési megállapodásokkal kapcsolatos eljárás helyzetét.

Az ülés végén a két társelnök jóváhagyta az MH KDK Fegyverzet-ellenőrzési Osztály 2015-évi beszámoló jelentését, valamint a 2016. évi Nemzeti Fegyverzet-ellenőrzési Tervet.

1596009318

Fotó: a szerző felvételei