Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lajta mozgásban – Komárom

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. április 11. 16:10

Komáromban, a Monostori Erődnél, a Dunai Bástya lábánál kötött ki az elmúlt hétvégén a Lajta Monitor Múzeumhajó.

A Lajtát várakozáson felüli érdeklődés fogadta már az első napon. Talán a jó időnek is köszönhető volt, hogy vasárnap kellemes és hasznos családi időtöltésnek ígérkezett a hajó megtekintése. Az érdeklődők hosszú sorokban várakoztak még a zárás előtt egy órával is, majd kedden és szerdán hat általános iskolai, négy középiskolás és egy óvodáscsoport vett részt a múzeumpedagógiai foglalkozáson, így végül a három nap alatt összesen 1603-an látogattak el a hajóra.

1599184786

A Dunai Bástyában mintegy 1200 négyzetméteren kialakított kiállító- és fogadótérben – többek között – a folyami áruszállítás hőskorával, a dunai hadihajózás történetével is megismerkedhetnek a látogatók. E kiállítási program része volt április 8-12. között a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Lajta Monitor Múzeumhajója.

A helyszín érdekessége, hogy a Monostori Erőd, valamint a Lajta monitor múltja egyaránt a 19. század végére esik. A komáromi erődrendszer utolsó erődjét 1871-ben kezdték építeni, majd azt 1877-re befejezték; a Lajta monitort pedig 1871. május 17-én bocsátották vízre.

1599184786

A Lajta következő állomáshelye Esztergom, az Erzsébet téri MAHART-kikötő, ahol április 12-14. (csütörtök – szombat) között horgonyoz a hajó. A szervezők ide is minden érdeklődőt szeretettel várnak! Az egyedülálló múzeumhajón a látogatók korabeli fegyverekkel, felszerelésekkel, egyenruhákkal találkozhatnak, megtekinthetnek egy első világháborús kiállítást, valamint a gyerekek részt vehetnek egy, a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson és fegyverbemutatón.

A rendezvényre az iskolai csoportok, osztályok a következő elérhetőségeken regisztrálhatnak: Telefon: 06/1-325-1618 E-mail: [email protected]

A hajó a meghirdetett napokon 9-17. óra között várja az érdeklődőket! A programokon való részvétel ingyenes!

1599184786

Fotó: Lukács Fanni