Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Láthatatlan ellenség – hatékony védelem

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2015. április 13. 9:52

Másodéves elektronikai hadviselés szakos altiszt- és harmadéves honvéd tisztjelöltek töltik csapatgyakorlatukat ezekben a hetekben az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. A hallgatók felkészítéséről a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj gondoskodik, a felderítőkatonák nemcsak az alegységnél játszanak szerepet az utódlás képzésében, hanem az altisztjelöltek oktatásában is aktívan részt vesznek.

1595991313

Az első időszakban a hallgatók rádióelektronikai felderítéssel kapcsolatos ismereteket szereztek elméletben, majd gyakorlatban, és különböző szakmai feladatokkal ismerkedtek meg. A szakállomány egyik fontos feladata, hogy meg kell tudnia határozni az ellenség pozícióját. Ez egy meglehetősen összetett művelet, hiszen elvégzéséhez iránymérési és térképismeretre egyaránt szükség van. A katonák − miután a szakmai okmányokban rögzítik a rádióforgalmazás adatait − térképre viszik azokat, és az információk alapján meghatározzák a feltételezett ellenség helyzetét. Mindemellett a későbbiek során − a rögzített adatok további elemzését követően − a hadrendre, vezetési struktúrára és felépítésre vonatkozó információkat is szereznek.

A kiképzés ideje alatt a hallgatók gyakorolják az útvonal-felderítési feladatokat, s teszik mindezt rádió-távirányítású improvizált robbanóeszközök elleni oltalom alatt (CRCIED − Counter Radio Controlled Improvised Explosive Devices), miközben az általuk beprogramozott zavaróeszközöket üzemeltetik, valamint a már elsajátított mozgásmódokat alkalmazzák. Az ellenálló fél, az alájátszó állomány rejtett rádióelektronikai eszközök vevőoldali egységeivel (URH-rádiók, mobiltelefon, kapucsengő, játékautó) szimulálja a robbanószerkezeteket, így az állomány a helyszínen egy valós képet kap arról, hogy megfelelően hajtotta-e végre a feladatot. Ha ugyanis a felsoroltak közül bármelyik megszólal, elindul, akkor vagy a programozás nem volt megfelelő, vagy a terepen történő mozgás szabályait nem tartották be.

1595991313

„Ezen eszközök használatának elsajátítása nagyon fontos a missziós feladatvállalásokból adódó és az ellenálló fél által használt rádió-távirányítású improvizált robbanóeszközök elleni védelemben, mely szintén elektronikai hadviselési feladat. Az ilyen jellegű zavaróeszközök megfelelő alkalmazása a katonák életét is megmentheti, mivel egy rádió-távvezérléssel működtethető improvizált robbanóeszköz elindítását akadályozzák meg" – mondta el Barta István százados, az elektronikai hadviselés század parancsnoka.

A szakfelkészítések mellett a csapatgyakorlat során a hallgatók betekintést nyernek a SUAV (Small Unmanned Aerial Vehicle – pilóta nélküli felderítőrepülő) alkalmazásába, és a szakmai okmányok vezetését is elsajátítják.

1595991314

Fotók: a szerző felvételei