Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. február 26. 18:38

Átmenetileg lecserélik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt álló T-34-es harckocsit – tájékoztatta az intézmény február 26-án, szerdán az MTI-t.

A harckocsi másfél éve látható a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál, a Kapisztrán téren. A harckocsi felújításra szorul, ezért az MH Anyagellátó Raktárbázis, az MH Katonai Közlekedési Központ, valamint az MH 25. Klapka György Lövészdandár szakemberei csütörtökre virradó éjjel elszállítják. A harckocsi „távolléte alatt nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek" – áll a közleményben.

A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik ugyanaznap este. Ezt a könnyű páncélost eredetileg a szovjet Vörös Hadsereg és a Tengerészgyalogság részére fejlesztették ki.  A szovjet haderő 1952-ban rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok alkalmazták. Az úszó harckocsit éles körülmények között is bevetették, például 1968-ban a csehszlovákiai megszállás során. A típust 1983-ban vonták ki a hadrendből.