Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi felderítési gyakorlat

Szöveg: Matócsiné Kiss Hajnalka főtörzsőrmester |  2014. október 10. 11:31

Utolsó hetéhez érkezett az MH Béketámogató Kiképző Központban folyó 28. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Orserver Courses – IMOC): már a gyakorlati foglalkozásokat hajtják végre a résztvevők.

1595980518

Október 7-én délelőtt a nemzetközi tanfolyam hallgatói az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével légi felderítési gyakorlatot hajtottak végre. Ennek célja volt, hogy az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelői a szabályoknak megfelelő módon, alacsony magasságon információt gyűjtsenek a műveleti területről.

A légi felderítés során egyórás terepfelderítő repülésen vettek részt – Mi-8 típusú szállító helikopteren.
A megfigyelő csoportok a felszállást követően – a beállított szituáció alapján – a szolnoki repülőmúzeumban álló repülőeszközöket szemrevételezték a levegőből, később Tiszapüspöki felett az „árvíz" utáni helyzetet és az esetleges károkat elemezték. Besenyszög és Jászladány felett a településeken zajló életről gyűjtöttek információt, ahol „a bejelentett tüntetéseken résztvevő tömeg" méretéről, mozgásáról, felszereléséről, és az ott folyó eseményekről kellett jelentést tenniük. Újszász fölött elrepülve a település észak-nyugati részén lévő vasúti elágazás állapotát kellett megfigyelniük, hiszen a vasút fontos utánpótlási útvonal. A feladat legvégén Szolnok északi részén a Zagyva fölött húzódó Malomszögi-híd állapotát vették szemügyre a magasból.

1595980518

A levegőből tett megfigyeléseknek fontos szerepe lesz a következő napokban esedékes zárógyakorlaton.

Fotó: a szerző felvételei