Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kobani harmada már az Iszlám Állam kezén van

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 10. 12:20

Több mint harmadát elfoglalta a hetek óta ostromlott Kobani szíriai kurd határvárosnak az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges dzsihadista szervezet – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) október 9-én, csütörtökön.

Az OSDH értesülései szerint a szunnita terrorszervezet az arabul Ain-al-Arabnak nevezett település teljes keleti részét, valamint két kisebb északkeleti és délkeleti körzetét kerítette hatalmába.

Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció két újabb légicsapást hajtott végre a török határ közvetlen közelében fekvő település környékén csütörtök délelőtt az AFP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint. A harci gépek a város délnyugati részén támadtak célpontokat, annak a területnek a közelében, amely a napok óta tartó heves harcok után is még a Kobanit védő kurd erők kezén van.

Az OSDH az előző nap még arról számolt be, hogy az IÁ fegyveres alakulatai több városrészből kivonulni kényszerültek, miután az Egyesült Államok és arab szövetségesei légicsapások sorozatát hajtották végre állásaik ellen. Az amerikai fegyveres erők közel-keleti parancsnoksága arról számolt be, hogy amerikai és jordániai harci gépek nyolc alkalommal támadták az IÁ állásait csütörtök hajnalban.

Az IÁ szeptember 16-án kezdte meg előrenyomulását három irányból Kobani felé, hatalmába kerített több falut a település környékén, és arra késztetett mintegy 186 ezer kurd lakost, hogy a szomszédos Törökországba meneküljön. Hétfő este már kitűzték fekete zászlójukat a város keleti részén, de azóta a szövetségesek légicsapásai megkettőződtek.

Mindazonáltal számos szakértő és politikus, sőt az amerikai védelmi minisztérium szóvivője is úgy nyilatkozott az utóbbi napokban, hogy a légicsapások önmagukban nem fogják tudni megállítani az IÁ-t, ahhoz szárazföldi erőket is be kell vetni.