Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légishow és haditechnikai bemutató Dunakeszin

Szöveg: Katona M. István |  2017. június 13. 9:16

Dunakeszin idén ünneplik a település várossá nyilvánításának negyvenedik évfordulóját. Ennek kapcsán már eddig is több nagyszabású programot szerveztek a lakosságnak. Június 10-11-én látványos Air Show-t rendeztek a város sportrepülőterén, melyen egy haditechnikai bemutatóval a Magyar Honvédség is jelen volt.

Megnyitóbeszédében Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Pest megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője külön köszönetet mondott a Honvédelmi Minisztériumnak a kitelepülésért. Hangsúlyozta: a város életében ilyen jellegű honvédségi megjelenés mindeddig nem volt. Azaz hiánypótló volt Dunakeszi Önkormányzatának azon kezdeményezése, hogy a lakosság ily módon ismerkedjen meg a hadsereg életével.

1596033994

A rendezvényre  nagy számban érkező közönség számára bizonyára sokáig emlékezetes marad a show első látványossága: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység díszzászlóaljának katonái parádés bemutatót tartottak.

A felvonult haditechnikai eszközök közül a legnépszerűbb a T-72-es harckocsi és a BTR volt. Mindkettő Tatáról, az MH 25. Klapka György Lövészdandártól érkezett. 

1596033994

Sokan ismerkedtek az MH 54. Veszprém Radarezred SZT-68-as és P-18-as lokátoraival, melyek működéséről Tóth Lajos mérnök százados beszélt az érdeklődőknek. Köztük volt a Dunakeszin élő Nádudvari Béla is, aki nosztalgiával szemlélte a radarokat, ugyanis 1992-93-ban Ercsiben volt lokátoros katona az Ötvös József Híradóezrednél. Mint elmondta: szép emlékei maradtak erről az időről. Kiderült, hogy 12 éves Tamás fiát nagyon érdekli a katonaság.

1596033995

A füves repülőtérre mindkét nap megérkezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról egy Mi-8-as közepes szállító helikopter, valamint egy AS-350B Écureuil könnyűhelikopter. Fazekas Sándor őrnagy és Bógyi Zsolt őrnagy – mindketten a bázis vegyes kiképző repülő századát képviselték – azt is elmondták, hogy utóbbi nagyon jól vezethető, megbízható forgószárnyas. Eljött még Szolnokról egy Zlin-242 L típusú gyakorló repülőgép is, melyről Török Péter százados adott tájékoztatást a kérdezőknek.

1596033995

A különféle ejtőernyőtípusokat, köztük egy amerikait, egy deszant- és egy kiképzőejtőernyőt – persze becsomagolt állapotban – mutatta be a kíváncsiskodóknak Nagy Mihály őrmester, aki ugyancsak Szolnokról, az ejtőernyős-kiképzőcsoporttól jött el Dunakeszire. Sokan vállukra is vettek egy-egy csomagot, megállapítva, hogy ennek bizony súlya van. Szakszerűen vette magára a hát- és hasernyőt Erdei Attila, aki húsz éve, honvédségi keretekben kezdett ejtőernyőzni, ám egészségügyi okokból később fel kellett hagynia ezzel a szenvedéllyel.

1596033995

Természetesen jelen volt a rendezvényen az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. számú Katonai Igazgatási Központjának toborzórészlege is. Érsok Béla őrnagy, a részleg vezetője és Horváth Tamás őrnagy, kiemelt főtiszt fáradhatatlanul beszélt a szerződéses és hivatásos életpálya vonzó lehetőségeiről, a bekerülés feltételeiről és a szolgálat távlati perspektíváiról.

1596033996

A kétnapos légi parádéra – amit retro repülők, Veres Zoltán Európa-bajnok légi bemutatója s egyéb programok is színesítettek – mintegy húszezren voltak kíváncsiak.

Fotó: a szerző felvételei