Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi tapasztalatcsere: nemzetközi konferencia Győrben

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2016. augusztus 25. 14:29

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái hamarosan a Tobruk Legacy 2016 többnemzeti, kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton vesznek részt. 

Az év egyik fő feladatának tekintett szlovákiai kiképzési eseményt azonban az intenzív felkészülésen túl egy, a korábban megkezdett szakmai együttműködés elmélyítését célzó, háromnemzeti konferencia is megelőzte.

Még a gyakorlat tervezési fázisában merült fel az igény a többnemzeti feladatban érintett cseh és szlovák partnerek részéről, hogy a gördülékenyebb együttműködés és az eredményesebb, mélyebb szakmai kooperáció érdekében megismerjék a győri alakulat szövetségi felajánlásokkal kapcsolatos tapasztalatait. Ennek megfelelően az ezred az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnemi vezetésének támogatásával egy kétnapos szakmai konferenciát és tapasztalatcserét szervezett a külföldi partnereknek.

1596018685

Augusztus 23-án reggel érkezett a likócsi laktanyába a 11 fős többnemzeti delegáció, melynek tagjait Könczöl Ferenc alezredes, a légvédelmi egység parancsnoka köszöntötte. Az angol nyelven zajló megbeszélésen a győri ezred rövid bemutatását követően áttekintették az egyes légvédelmi rakéta oltalmazási típusfeladatok sajátosságait, valamint a vezetés-irányítás megvalósításán túl, a logisztika és az erők védelmének speciális ismeretei, illetve az alegységek telepítésével kapcsolatos tudnivalók is egyaránt szóba kerültek.

A nemzetközi szakmai egyeztetés augusztus 24-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison zárult, ahol többek között a légvédelmi szakfeladatok valós repüléssel egybekötött demonstrációját megtekintették a három nemzet légvédelmi rakétás katonái.

Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados