Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lélektani tréningen vettek részt a különlegesek

Szöveg: MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár |  2019. október 14. 7:14

Missziós felkészítés keretében ötnapos lélektaktikai tréningen vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti csoportja. A Nemzetközi Oktatási Központ képzésén Végh József kriminálpszichológus vezetésével különböző szituációs gyakorlatokkal készültek a katonák az előttük álló feladatokra.

1596070253

A sokak számára talán idegenül csengő lélektaktikai tréning a pszichológusok által kifejlesztett képzés, amelynek fókuszában az érzelmi működés áll. A felkészítés célja, hogy a katonák stresszhelyzetekben ismerjék meg és tudják megváltoztatni azokat az automatikus válaszokat, amelyek befolyásolják az egyén cselekvését. Emellett segítséget nyújt olyan új, feltételes reflexek kialakításában, amelyek a katona feladatának végrehajtásához elengedhetetlenek.

A kurzus alatt minden elvégzett feladatot kiértékelés és helyzetelemzés követett. Azon a napon, amikor betekintést nyerhettünk a képzésbe, a csoport azt gyakorolta, hogyan nézzenek szembe az épületek közt kialakult harci érintkezéssel.

„Arra törekszünk, hogy mindenkivel elmondassuk mit tapasztalt, mert a stressz mértéke meghatározza a visszaemlékezés, a visszaidézés pontosságát. Attól függően mekkora volt a stressz, mindenki másra emlékezhet a csoporton belül. Ha jól csinálták, tanultak belőle, ha nem, akkor feldolgozzuk és átbeszéljük hogyan lehet ezt legközelebb jól, vagy jobban végrehajtani – ezzel a taktikailag helyes eljárást dolgozzák ki. A helyzetek megoldásának kulcsa egyrészt a helyzetfelismerés, másrészt a feladatismeret. Azt, hogy mennyire volt stresszélmény egy gyakorlat, abból is lehet tudni, hogy milyen pontosan emlékszik az illető a történtekre: mikor mit csináltak, mikor mi történt, és mire mi volt a válaszreakció" – magyarázta a pszichológus.

„A szakmai önismeret és az énkép fejlődése szempontjából a parancsnoknak és a trénernek olyan szemléletmódot erősítő visszajelzéseket kell adni, hogy a pozitív énkép erősödjön, A pozitív szemléletmód javítja a küzdőképességet, a sikerorientáltságot, ugyanakkor a negatív kudarckerülő magatartáshoz vezet. Ezt egyénileg és csoportszinten is fontos fejleszteni. Ha rendszerekben gondolkozunk, azt mondhatjuk, hogy egy kis csoport is egy komplex rendszer és a benne lévők tudásán túli értékeket tud biztosítani" – tudhattuk meg a kurzus vezetőjétől.

Az oktatási központ és az alakulat közti együttműködés sikerességet jól mutatja, hogy a csoportok már több éve vesznek részt a központ képzésen.