Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civileknek is élmény a katonai reptér

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: a szerző |  2019. október 14. 8:28

Évente több mint 3000 látogató fordul meg szervezett csoportlátogatások és egyéb események alkalmával a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren (MH PBRT).

1596070254

A katonai szervezet célja, hogy jó kapcsolatot ápoljon a civilekkel és, hogy megmutassa az érdeklődőknek hogyan vált a pápai bázis alig húsz év leforgása alatt, egy bezáráshoz közeli állapotot követően, hazánk egyik legfontosabb katonai légikikötőjévé.

Sokakban élhet olyan kép a laktanyákról, katonai bázisokról, hogy ezek gyakran szögesdróttal és fallal körbevett, a külvilág számára elzárt területek. Arról, hogy valójában mi zajlik az őrzött kapuk mögött, sokszor csak találgatnak az emberek. Ezt a kicsit „misztikus" miliőt azonban közelebbről is meg lehet ismerni. A bázisrepülőtér már évek óta lehetőséget biztosít, hogy szervezett csoportok bepillantást nyerhessenek a honvédelmi szolgálat mindennapjaiba.

A bázison több mint 700 katona és honvédelmi alkalmazott végzi a munkáját Magyarország biztonsága és a civil lakosság védelme érdekében. Az alakulat vezetősége nyitott a társadalom felé, kiemelten fontosnak tartja a lakosság és a katonai szervezet jó kapcsolatát.

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a civilek részéről a pápai katonai szervezet tevékenysége iránt, legyen szó akár szervezett látogatásokról, a kimondottan az iskoláskorú gyermekekre fókuszáló iskolák napja programról, vagy az itt dolgozók hozzátartozóinak rendezett családi napról.

1596070254

„Bázisunk összetett, nemzetközi szintű feladatokat teljesít, például tíz éve szolgálja ki az itt települő tizenkét nemzeti Nehéz Légiszállító Ezredet" – mondta Magasy Zsolt ezredes, az MH PBRT parancsnoka, hozzátéve: „a Kecskemétről ideiglenesen áttelepült Gripen vadászgépek és kiszolgáló személyzetük is gyarapítják kötelezettségeinket. Sokrétű feladatrendszerünk mellett is törekszünk arra, hogy szolgálati elfoglaltságaink függvényében, a lehetőségeinkhez mérten minél több érdeklődőnek megmutassuk egy jelentős részét annak a munkának, amelyet itt végzünk. Rengetegen szeretnék megtekinteni a bázisunkat és igyekszünk a kéréseknek eleget tenni. Azonban tudni kell, hogy olyan jellegű munka folyik a bázison, illetve olyan feladatai vannak az itt dolgozó katonáinknak, amelyek miatt sajnos csak korlátozott mértékben tudjuk ezt az igényt kielégíteni."

Az MH Pápa Bázisrepülőtér tehát a kapacitásához mérten fogad előre bejelentkező, szervezett csoportokat: elsősorban iskolásokat, hogy bemutathassák mit csinálnak jelenleg a bázison, illetve milyen jövő áll a katonai szervezet előtt. Kicsiket-nagyokat mindig lenyűgöznek a repülőtéri tűzoltóautók, és izgatottan várják, hogy lesz-e alkalmuk megpillantani egy parkoló vagy éppen mozgásban lévő légi járművet, például a C-17-es óriás szállítógépet, egy Gripen vadászrepülőt vagy a légi kutató-mentők Mi-17-es/8-as helikopterét.

Igazi különlegesség a helyi kollégák által gyönyörűen felújított, muzeális Mi-24-es harci helikopter, amelybe akár bele is ülhetnek az érdeklődők. Nemcsak gyerekek, hanem felnőtt csoportok is érkeznek. Az elmúlt időszakban többek között mentősök, tantestületek, repülésben érintett civil szakemberek, vasutasok, egykori pápai sorkatonák és nyugdíjasok is megfordultak a bázison. Számukra is rengeteg érdekességet tartogat a bázisrepülőtér: láthatják, hogy mennyit változott és fejlődött az MH PBRT a 2001. július 1-jei megalakulása óta.

1596070254