Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemosható halál

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. december 10. 11:40

Negyven évvel ezelőtt haszonállatok és fák megjelölésére használták, aztán kedvelt sporteszközzé vált, majd több ország hadserege is felfigyelt az alkalmazásában rejlő lehetőségekre. Hazánkban az 1990-es évek közepe felé jelent meg, míg a Magyar Honvédség katonái kiképzési célra az ezredforduló környékén alkalmaztak először festékpuskát.

1595946064
Kiválóan alkalmas az épületharc imitálására, kezelése egyszerű, nem igényel szakértelmet, egy lövés pedig még két forintba sem kerül – így azután nem csoda, hogy a paintball marker napjainkra a Magyar Honvédség talán egyik legkedveltebb kiképzési segédeszköze lett. Ezt a „fegyvernek látszó tárgyat" 2000-ben, az akkori MH 1. Könnyű Vegyes Ezred katonái használták először, mégpedig a helyiségharc gyakorlására.

„Korábban ezeket a kiképzéseket vaklőszerrel hajtottuk végre, aminek két előnye volt: a katonák megszokhatták az épület falairól visszaverődő lövések hangját és „éles" helyzetben gyakorolhatták a fegyverkezelést, hiszen a vaklőszer is kifogy a tárból" – mondta Cseklán István alezredes, aki 2000-ben a könnyű vegyes ezred kiképzési részlegét vezette, jelenleg pedig az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnokhelyettese.  „A kötelező biztonsági rendszabályok miatt azonban ezek a foglalkozások a valós helyzettől jelentősen eltérő körülmények közt zajlottak, a csoportok tagjainak például hallásvédőt kellett használniuk. De ennél is sokkal nagyobb gondot jelentett az, hogy az előírt biztonsági távolságon belül célzott lövést az alájátszókra nem lehetett leadni, pedig az épületen belüli harcnál arra is fel kell készülni, hogy egy ellenséges katona, mondjuk a közvetlenül mellettünk lévő helyiség ajtaja mögül bukkan elő."

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 14-én, pénteken megjelenő számában!