Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelországban gyakorlatozott a V4 EU Harccsoport

Szöveg: Horváth Gábor főhadnagy | Fotó: Polish Armed Forces |  2019. október 18. 5:19

Többnapos gyakorlaton vettek részt az Európai Unió készenléti szolgálatát ellátó harccsoport műveleti- és előretolt parancsnokságának katonái Krakkóban, Lengyelországban. Az október 14-18. között megrendezett gyakorlat célja a vezetői állomány további összekovácsolása és szinten tartása, valamint az elképzelt szituációban alkalmazandó helyes katonai döntéshozatali folyamatok begyakorlása volt.

1596070400

Az EU Harccsoport egy több modullal ellátott, kinetikus – azaz harcérintkezésre alkalmas -, valamint nem kinetikus képességekkel rendelkező, ideiglenesen megalakított katonai szervezet, amely fél éves készenléti szolgálatot lát el. Ezt a készenléti szolgálatot 2019 második félévében a Visegrádi Négyek – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország -, valamint Horvátország katonái látják el Lengyelország vezetése alatt. Mivel a keretgazda nemzet a lengyel, az őszi, Autumn Challenge és Botond elnevezésű gyakorlatokat a lengyelországi Krakkóban rendezték meg.

1596070401

Magyarország kifejezetten fontos szerepet kapott a harccsoportban, hiszen mind a műveleti parancsnokság, mind pedig az előretolt parancsnokság parancsnokhelyettesi beosztását magyar főtiszt látja el. Ennek megfelelően a gyakorlaton mind a kidolgozás, mind a katonai döntéshozatal területén komoly feladatokat hajtottak végre a magyar katonák.

1596070401

Tóth Csaba ezredes, az előretolt parancsnokság (Forward Headquarters – FHQ) parancsnokhelyettese a gyakorlat záróünnepségén köszönetét fejezte ki az állomány aktív és tettre kész hozzáállásáért. Beszédében kitért a résztvevő nemzetek közötti együttműködés magas szintjére, és elmondta, bárki példaként tekinthet a V4 Harccsoportra.

1596070400
CímkékgyakorlatV4