Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárult a IV. Vajai Honvéd Művésztelep

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. június 10. 8:24

Negyedik alkalommal rendezte meg a Honvéd Művésztelepet az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága, a Vay Ádám Múzeum Baráti Körének és Vaja önkormányzatának támogatásával. A résztvevők alkotásaiból összeállított kiállítás a művésztelep zárónapján, június 7-én, csütörtökön nyílt meg a Vay Ádám Kastélymúzeumban.

1599188601
A május 28-án nyílt táborban, tizenkét alkotó mutathatta meg és fejleszthette tovább képességeit. A tizenegy napos program során a résztvevők különleges grafikai és festészeti technikákat ismerhettek meg, mindemellett művészettörténeti- és szakmai előadásokon vettek részt. A közösségépítés érdekében kulturális programok és kirándulások vártak a résztvevőkre, az alkotómunkát követően pedig, személyre szabott konzultáción értékelték a műveiket annak érdekében, hogy a jövőben még jobb képek és grafikák születhessenek.

1599188602

 A Vay várkastély kiállítótermében Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Gyűjteményének intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket, ezt követően Baráth Ernő dandártábornok hivatalosan is megnyitotta a résztvevők alkotásaiból összeállított kiálltást. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka a tábor lezárásaként elmondta: „nekünk honvédeknek, kiemelkedően fontos feladatunk a haza összetartásának biztosítása, amit a kultúra eszközeivel is megtehetünk. Ezek az alkotások, kifejezik és fenntartják a társadalom összetartozását."

1599188602

A művésztelepet értékelve Tamus István művésztanár kiemelte: mindenkinek lehetősége nyílt arra, hogy új technikákkal ismerkedjen meg, vagy éppen bővítse az ismereteit. „Öröm számomra, hogy az együtt töltött idő alatt nem csak remek munkák, hanem barátságok is születtek" – mondt a tábor vezetője, hozzátéve: idén a Magyar Honvédség 170. évfordulója ihlette a művészeket, akik alkotásaikon keresztül, a magyar nép zivataros századaiból emeltek ki háborús történeteket.

1599188602

Az alkotótáborban  -mások mellett – az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katona és civil alkotói, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium oktatói vettek részt.

1599188602

Az ünnepséget követően a meghívott vendégek rögtönzött tárlatvezetésen vettek részt, majd Nagy Csaba tárogatóművész műsora zárta a programot.   A tábor ideje alatt készült alkotásokból 2019-ben, a magyar kultúra napján, a Stefánia Galériában nyílik majd kiállítás, a több évtizedes múltra visszatekintő Katonai Képzőművészeti Alkotótábor munkáival együtt.

1599188603

Fotó: a szerző felvételei