Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Logisztika a MARS-on

Szöveg: Bán Nikolett hadnagy |  2014. szeptember 19. 20:47

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred szállítózászlóalja az első alegység, amelyik gyakorlat keretében először próbálhatta ki a V11-es, újragondolt MARS-verziót. A program segítségével az operátorok virtuális rendszerben gyakorolhatják a szállítási szakfeladataik során előforduló katonai műveleteket és eljárásrendeket.

A logisztikai gyakorlaton részt vevő operátorok 10-12 év szakmai tapasztalattal bíró, komoly hadműveleti és harcászati ismeretekkel rendelkező hölgyek. Összesen 35-en dolgoznak operátori beosztásban, és katonásítottan élik mindennapjaikat.

„Minden évben legalább kétszer tart az ezred gyakorlatot a szimulációs térben. Hosszú évekre visszanyúló együttműködést ápolunk a kaposvári alakulattal, hiszen a kiképzettséget csak folyamatos gyakorlással és a tapasztalatok importálásával lehet fejleszteni és fenntartani" − mondja Futó László nyugállományú ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ 1. Szimulációs és Gyakorló Kiképző Központ Informatikai Divízió szimulációs rendszerét működtető operátor.

1595979307

A V11-es változatról összességében elmondható, hogy a szimulációs lehetőségek nem nagyon változtak, de a kezelői felületeken a végrehajtási parancsnok elérési útjait finomították. Az átképzés verziónként amúgy több hónapig elhúzódik. Vannak rutinhasználatból adódóan berögzült mozdulatok, amelyeken változtatniuk kell az operátoroknak, de a használat során ezek egyre gyorsabbá válnak. Az operátorok többsége még nem vett részt ilyen jellegű gyakorlaton, de gyorsan megtanulják az oszlopvezetési eljárásokat, az alkalmazási körletek fogalmát a szimulált incidensekből, szituációkból.

Ezeket az incidenseket véletlenszerűen választja ki a gyakorlat tervezője és vezetője – azaz idén Kovács Péter százados, a szállítózászlóalj hadműveleti tisztje, aki korábban szállítótisztként többéves tapasztalatával járult hozzá a gyakorlatok sikeréhez. A mostani gyakorlat alatt 24 incidensből választotta ki a lehetséges és az alapvető tevékenységi formákat, amelyek egy katonai konvoj mozgása során előfordulhatnak. Természetesen azokat a tapasztalatokat is figyelembe kell venni, amelyeket a missziók során éles helyzetben szereztek a katonák, ezért ezekkel a lehetséges változókkal folyamatosan bővül a gyakorlatok során alkalmazható tevékenységek jegyzéke. Egy ilyen gyakorlat kidolgozása és előkészítése másfél hónapot vesz igénybe. Az alakulat tervezőtisztje és az operátorok között a kapcsolat ez idő alatt folyamatos telefonon és intraneten keresztül.

1595979307

A gyakorlat előtti utolsó pár hét a szimulációs tér, az induló alapadatok előkészítésével telik (térképek, eszközök jegyzéke, incidensek); megjelölik a programban a gyakorlat helyét, s ezzel egy időben az anyagi készleteket is pontosítják. 

A gyakorlat sikeresen zárult: az operátorok és az alájátszók is tapasztaltabbak lettek, a program új verziója pedig sikeresen vizsgázott a logisztikai ezrednél.

Az ezred egyébként kilenc éve ad otthont a MARS szimulációs rendszerteremnek.

Fotók: MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred és archív illusztráció